0:00

Peste 50 de milioane de lei a alocat Guvernul, din fondul de intervenție, prin Ministerul Apelor și Pădurilor, pentru lucrări de amenajare a râului Cracău  la Slobozia – oraș Roznov, zonă puternic afectată de inundațiile din lunile iunie și iuie 2018. Marți, 28 august, s-a predat constructorului amplasamentul lucrărilor la obiectivul de investiții și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor. Prin acest proiect se vor realiza 3,5 km de regularizări de albie existentă, 5 km de albie nouă deviată și două poduri, pe râul Cracău.

Lucrări de regularizare a albiei Cracăului la Slobozia-Roznov, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Marți, 28 august, au fost încheiate contractele de execuție a lucrărilor, în valoare de  50.810.614,5 lei, și contractul de supraveghere tehnică, în valoare de 378.420 lei, din cadrul obiectivul de investiții «Amenajare râu Cracău la Slobozia, județul Neamț». Menționăm că în urma inundațiilor din perioada iunie-iulie  2018 au fost afectate lucrările executate din albia deviată, fiind necesară continuarea, în regim de urgență, a lucrărilor și finalizarea acestora, pentru a scoate de sub efectul inundațiilor cartierul Slobozia din orașul Roznov, respectiv un număr de aproximativ de 1.100 de gospodării și 3.800 de locuitori. De asemenea, necesitatea continuării lucrărilor derivă și din situația creată în urma faptului că viiturile au intrat și pe canalul deviat, deși acesta nu este finalizat, și au pus în pericol cele două conducte magistrale de gaze Costișa-Săvinești, care asigură alimentarea  municipiului Piatra Neamț și a localităților limitrofe. Neexecutarea acestora ar putea duce la accentuarea eroziunilor existente în zona conductelor magistrale de gaze, existând pericolul fisurării lor. Totodată, este necesară execuția celor două poduri și finalizarea albiei deviate astfel încât, la următoarele viituri, să se asigure tranzitarea debitului de 500 mc/s, precum și execuția lucrărilor de apărări de mal pentru albia existentă în aval de nodul hidrotehnic. Conform planului de investiții, lucrările vor fi finalizate până la finele acestui an. Guvernul a decis prin HG, în data de 12 iulie 2018, alocarea sumei necesare finanțării obiectivului din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului cu scopul realizării, în regim de urgență, a lucrărilor pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în  luna iunie 2018 la obiectivul de investiții «Amenajare râu Cracau la Slobozia, județul Neamț»”, se arată în comunicatul de presă remis de Direcția de comunicare a Ministerului Apelor și Pădurilor.

Lucrări de regularizare a albiei Cracăului la Slobozia-Roznov, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProiectantul lucrărilor este firma Aqua proiect SA București, iar constructor va fi SC Aqua Parc Roznov, în asociere cu Industrial Construct Ardeal Bistrița Năsăud. Lucrarea va fi supravegheată de o firmă din comuna Gârcina, SC Nahom SRL și are ca termen de finalizare 31 decembrie 2018. (E.C.)

Articolul precedentPubliserv primeşte ajutor de la bugetul local pentru un utilaj performant
Articolul următorMarşul Centenarului a trecut greu graniţa în Republica Moldova
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.