Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, ministrul Educației a stabilit când vor da elevii de-a VIII-a evaluarea națională și când va fi examenul de bacalaureat, la anul. Este util elevilor și profesorilor să știe când sunt aceste examene importante. Doar că atenția unui ministru al Educației poate ar trebui să se îndrepte, în această perioadă, spre problemele reale și presante care însoțesc și acest început de an școlar. Emoțiile firești sunt umbrite, în această toamnă, de lipsa unor manuale și de editarea cu greșeli grave a cărților de geografie și istorie. Școlile încă nu au terminat curățenia, multe unități din mediul rural n-au nici acum autorizație sanitară de funcționare și încă nu știu când vor avea lemne pentru la iarnă, în altele mobilierul nu a fost înlocuit, hărțile nu sunt suficiente și așa mai departe. La rândul lor, profesorii nu sunt siguri dacă-și vor primi salariile și stau, încă, cu sabia tăierii a 1.000 de posturi deasupra capului, după cum au avertizat sindicatele. Iar de nivelul costului standard pe elev nu se aude nimic bun, în continuare. Ca să nu mai vorbim de olimpiadele școlare și de o reală stimulare a performanței.

Așa că, singura certitudine, acum, la început de an școlar, este noul calendar al examenelor pentru absolvenții din această promoție. Evaluarea națională începe, potrivit ordinului de ministru dat publicității în ultima zi a lunii august, cu înscrierea candidaților, anunțată pentru perioada 3-7 iunie 2019 (față de 4-8 iunie anul acesta). Prima probă scrisă, cea la limba și literatura română se va susține pe 18 iunie 2019 (față de 11 iunie, anul acesta), proba la matematică va fi pe 20 iunie 2019 (față de 13 iunie, anul acesta), iar proba la limba maternă va fi pe 21 iunie 2019. Rezultatele vor fi publicate în ziua de 25 iunie 2019 și cele finale în ziua de 29 iunie 2019, urmând ca repartizarea computerizată a absolvenților să se desfășoare în data de 12 iulie 2019.

Noutatea adusă de actualul ministru Valentin Popa pentru examenul de bacalaureat de anul viitor este comasarea probelor orale și de competențe digitale în vară, odată cu probele scrise. Înscrierea la prima sesiune a bacalaureatului va fi în perioada 27-31 mai 2019. Urmează în 3 iunie proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 4 iunie va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în zilele de 7, 10 și 11 iunie se va desfășura evaluarea competențelor digitale, iar în perioada 12-13 iunie se va susține evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Probele scrise încep pe 1 iulie 2019 cu limba și literatura română, urmează pe 2 iulie limba și literatura maternă, iar în 3 iulie proba obligatorie a profilului și pe 4 iulie proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie 2019, iar cele finale vor fi publicate în ziua de 13 iulie 2019. Rămâne de văzut dacă acesta va fi calendarul final și dacă nu va mai suferi modificări, așa cum s-a mai întâmplat și în alți ani. (C.I.; FOTO: Arhiva ZCH NEWS)

Articolul precedentL3 Sporting Lieşti-CSM Ceahlăul 1-2 (0-1) * Rădulescu: „Cred că ne-au subestimat!”
Articolul următorLIGA FLORILOR Gloria Bistriţa-CSM Roman 30-25 (18-14) * REZULTATE COMPLETE * CLASAMENT
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.