0:00

Linişte, disciplină și buget la Consiliul Judeţean Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMulţi se aşteptau astăzi la o şedinţă tumultoasă a Consiliului Judeţean Neamţ, mai ales că ordinea de zi includea 42 de proiecte, printre care şi cel care viza „aprobarea bugetului judeţului Neamţ pentru 2017”. La început de şedinţă, preşedintele Ionel Arsene a cerut suplimentarea ordinii de zi, iar cei 33 de consilieri judeţeni au acceptat disciplinați încă 6 proiecte. De la şedinţă au absentat doi liberali, de obicei cei mai vocali, Monica Anton şi Florin Hopşa, așa că o primă condiție pentru liniște și disciplină era îndeplinită. Pentru început, s-a la cunoștință de demisiile Andreeei Coman şi a lui Vasile Muraru. Locurile lor au fost ocupate, cu unanimitate de voturi, de Cristian Ungurianu de la PMP şi Mihai Afloari de la PSD și Târgu Neamț. După depunerea jurământului şi felicitările de rigoare, şedinţa a fost chiar monotonă. Un pic de înviorare s-a simțit la proiectul 21, cel cu soluţionarea plângerilor prealabile făcute de primarii Dragoş Chitic şi Lucian Micu, de la Piatra Neamţ, respectiv Roman, nemulţumiţi de împărţirea unor fonduri. Aici liberalii nu puteau vota decât împotrivă, că altfel ar fi trebuit să voteze împotriva partidului. Cum șanse nu aveau, totul a fost o formalitate iar respectivii pot bifa o activitate în contul partidului.

Ca element de culoare, la Consiliul Județean, Asaftei, vicepreședinte după ce ș0a devorat adversarii din partid, a trecut la dreapta șefului, pe când Dulamă a trecut la stânga. Șn definitiv, Asaftei e șef peste un partid în căutare de membrii care să ocupe funcții, iar Dulamă nu mai este șef peste un partid care trăiește doar prin consilierii propuși de el.

Lucrările au decurs în linişte, până la proiectul privind asocierea judeţului cu Federaţia Română de Volei. Proiectul a trecut fără probleme, judeţul acordând pentru susţinerea celor 2 finale, banii ceruţi, 40.000 lei. În spirit liberal și liber-schimbist, consilierul local Dumitru Acatrinei a ţinut morţiş să afle dacă poate intra la meciurile de volei pe bază de legitimaţie consilier, adică gratuit. Cererea acestuia a fost privită cu amuzament, iar preşedintele Arsene a replicat „vor veni invitaţii”, pe modelul „dacă tot dăm bani, vreo 40.000 lei, de ce nu intrăm gratis?” Pe această logică, toți locuitorii județului vor putea merge gratis la meci, că doar ei au dat banii.

Ședinţa s-a încheiat cu aprobarea proiectului de buget. Preşedintele comisiei , Neculai Puşcaşu, obișnuit cu bugete centralizate de pe vremuri, a spus că „sunt nişte amendamente la buget şi se pot vota bloc”. Aşa s-a şi făcut, nimeni nu a vociferat, 33 de voturi au fost pentru, semn că bugetul este destul de liberal în viziunea sa social- democrată. La capitolul „diverse”, Neculai Puşcaşu, probabil ca să se răzbune pe vremea când făcea controale de la partid (comunist) de Paște, a venit cu ideea organizării unui Festival tematic. Ionel Arsene, pățit cu festivalul din iarnă, a spus că „nu e rea ideea, însă nu a fost buget, iar organizarea până în Paşte este imposibilă”. Şedinţa s-a încheiat cu o informare asupra întâlnirii bilaterale a guvernelor României şi Republicii Moldova. Consilierul judeţean liberal, Dumitru Acatrinei a fost curios „ce ministru a stat pe locul său?”. Răspunsul a venit de la vicepreşedintele Ion Asaftei, de data asta inspirat „ a fost un mare gol, nu a stat nimeni!” Acum, nu e foarte clar dacă e bine că n-a stat nici un ministru, sau dacă pe locul domnului Asaftei a stat vreunul.

Gianina Buftea

Valentin Bălănescu

Articolul precedentDrum comunal „minat” la Zănești
Articolul următorPreavize pentru Bogdan Pușcașu și 3 consilieri ai primarului
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.