Sâmbătă, 8 august, la un complex turistic, situat pe malul lacului Bicaz, a avut loc o conferință regională organizată de Grupul de Acțiune Locală (GAL) Ceahlău, de închidere a proiectului ”Funcționarea Grupului de Acțiune Locală – dobândirea de competențe și animarea teritoriului” – în perioada de programare 2007-2013. La eveniment au fost prezenți parlamentari de Neamț, reprezentanți ai Unităților Teritorial Administrative – membri ai GAL Ceahlău și beneficiari ai proiectelor. Pentru că a fost un moment al bilanțului, reprezentații GAL Ceahlău au ținut să aducă mulțumiri tuturor celor care au avut un aport substanţial la implemantarea programului.
„Nu este numai meritul nostru pentru implementarea acestui program, ci al tuturor, inclusiv al primarilor și celor care s-au implicat în punerea în practică a proiectelor. Știm că a fost un chin enorm și am trecut prin furcile caudine. Sperăm ca în noua strategie să fie mai bine. Mulțumim domnilor de la Oficiul județean, mulțumim domnului profesor Radu Rei, președintele Forumului Montan. Această echipă se poate înlocui oricând, de la manager, până la secretar, dar important este că aici s-a lucrat, se lucrează și fiecare și-a adus aportul pentru ca munca noastră să fie dusă la bun sfârșit”, a precizat Ioan Cernat, președintele GAL Ceahlău.
În prima parte a conferinței, Laura Ionel, manager de proiect al GAL Ceahlău, a prezentat principalele direcții prin care s-au atras fondurile nerambursabile și prin care, de altfel, s-a încercat absorbirea celor 1.736.380 de euro.
„În contextul atragerii de fonduri nerambursabile, activitatea GAL s-a structurat pe următoarele direcții: – organizarea și desfășurarea apelurilor de selecție proiecte în cadrul măsurilor cuprinse în strategia de dezvoltare locală finanțată prin programul LEADER 2007-2013; – activități specific implementării proiectului de Măsura 431.2, în concordanță cu procedurile impuse de organismul finanțator AFIR; – instruirea personalului GAL, precum și a liderilor locali și animarea teritoriului GAL”
Potrivit stadiului proiectelor din cadrul Strategiei de Dezvoltare Locală Ceahlău, nu mai puțin de 31 de proiecte au fost finalizate, o mică parte fiind încă în curs de implementare, pentru 11 comune. Totalul sumelor eligibile contractate au fost de 1.734.072 euro, până în acest moment fiind rambursate sume în valoare de 445.326,62 de euro. Investițiile făcute în comunele nemțene au fost din cele mai diverse și au vizat investiții de la construirea de piste de bicilete (ex. Tașca), până la reabilitarea așezămintelor culturale (Pipirig) sau lucrări de construcții pentru prevenirea inundațiilor (Dămuc, Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Tașca, Hangu, Grințieș, Farcașa, Pipirig). (M.T.)