0:00

Liceenii majori instruiți cu privire la alegerile europarlamentare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În această perioadă, Centrul de informare europeană „Europe Direct Nord-Est”, Instituţia Prefectului Judeţului Neamţ, Inspectoratul Şcolar şi Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă organizează campania de informare „Decizia ta contează!”, dedicată alegerilor pentru Parlamentul European, care vor avea loc în România la data de 25 mai. Campania  îşi propune  informarea a peste 250 de tineri despre importanţa exercitării unui drept fundamental – dreptul la vot, cât şi prezentarea  corectă a rolului şi atribuţiilor Parlamentului European, singura instituţie europeană aleasă în mod direct de cei peste 500 milioane de alegători din 28 de state membre ale UE.

Campania este apolitică şi urmărește ca pe parcursul a 4 întâlniri cu elevii ce vor vota pentru prima oară în acest an, să reprezinte un cadru de dialog pe problematica europeană de interes pentru aceştia – proiecte europene dedicate tinerilor, oportunităţi de studiu în statele membre UE, importanţa voluntariatului pentru formarea şi pregătirea tinerilor, posibilitatea participării la stagii la Parlamentul European sau chiar alegerea unei cariere în cadrul acestei instituţii.

Pe 28 martie, a avut loc prima întâlnire din cadrul acestui modul de evenimente, cu liceeni ai Colegiului Naţional de Informatică, având ca teme principale „Europa în lume şi calitatea vieţii unui european” şi „Instituţiile europene şi rolul acestora în viata cetăţenilor”. Următoarele întâlniri au avut loc pe 8 şi 10 și au fost găzduite de Grupul Şcolar Economic-Administrativ, Colegiul Naţional „Petru Rareş”.

O ultimă reuniune va avea loc, pe 29 aprilie, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”. Întâlnirile au abordat tematici precum „Parlamentul European – singura instituţie aleasă în mod direct. Influenţa acesteia asupra vieţii cetăţenilor europeni. Instituţii în slujba cetăţeanului, Drepturile  politice ca instrumente ale democraţiei – importanţa exercitării dreptului la vot” şi „Rolul individului în societate. Importanţa exprimării opiniei şi a implicării. Toleranţa faţă de opinii diferite”.

„Anul acesta este diferit şi mult mai important pentru toţi cetăţenii din UE, deci şi din România, în privinţa votului. După aceasta perioadă de criză economică, PE, prin votul exprimat, câştigă un rol decisiv în propunerile legislative şi în modificările aduse prin impunerea acestora la nivelul fiecărei ţări membre. In 2014, parlamentarii fiecărei ţări pot avea votul decisiv în ceea ce priveşte preşedintele Comisiei Europene, şi nu statele, cum era înainte. De acum încolo, propunerile parlamentarilor se vor afla pe picior de egalitate cu propunerile guvernelor naţionale în ceea ce priveşte aproape toata legislaţia UE. Cu alte cuvinte, vom avea 32 de europarlamentari care pot susţine şi propune legi în interesul direct al cetăţenilor români”, a declarat Vlad Angheluță , prefectul judeţului Neamţ. (I. CĂLIN)

Articolul precedentPortret de șef de asociație sportivă Cristi „Tjei” Vătăjelu de la Ceahlăul 05
Articolul următorCalificare cu emoții