pietricica turism

Dedicat împlinirii a 180 de ani de la nașterea povestitorului Ion Creangă și a 170 de ani de la nașterea prozatorului Calistrat Hogaș, Târgul de carte „Libris” a fost deschis de oficialități astăzi, 14 septembrie. În ultimul minut, Mircea Dinescu a confirmat organizatorilor că va fi prezent și la ediția din acest an a târgului, dar cu o zi după cea programată, respectiv vineri, 15 septembrie, cu o lansare de carte și un show gastronomic.

Organizatorii și reprezentanții autorităților partenere în acest proiect (ajuns la ediția a VII-a) au urat bun venit participanților și au invitat pietrenii nu doar să viziteze târgul, cât mai ales să cumpere cărți, în virtutea unui vechi și bun obicei sau pentru a descoperi plăcerea de a „ține în mână o carte”.

Mihai Caravan, reprezentantul Camerei de Comerț și Industrie Neamț, a ilustrat pe viu personalitățile scriitoricești omagiate în acest an la Piatra Neamț (vezi foto) și a vorbit despre ajutorul dat de cititori editurilor, ori de câte ori cumpără o carte. Primarul Dragoș Chitic a urat succes participanților la târgul ce se desfășoară într-o zonă consacrată multor evenimente culturale și a îndemnat pietrenii, dându-se drept exemplu, să citească scriitorii autohtoni, clasici sau contemporani, pentru a afla lucruri inedite din vremuri diferite. Vicepreședintele Consiliului Județean, Laurențiu Dulamă a susținut utilitatea cititului, o experiență incomparabilă celei oferită de tehnologia modernă, iar invitatul special al ediției din acest an – Institutul Francez din Iași – prin directorul Vincent Lorenzini a subliniat necesitatea de a reface și extinde tradiționala colaborare culturală româno-franceză, cu un pol important în zona noastră.

Pietrenii sunt așteptați la târgul de carte care-și va închide porțile duminică, 17 septembrie, oferta editurilor fiind mai mult decât accesibilă. (C.I.)