Legea care dă posibilitatea părinților să-și ia libere pentru a sta acasă cu copilul în vârstă de 12 ani sau în vârstă de până la 18 ani, dacă are dizabilități, pe perioada suspendării cursurilor, a fost publicată în Monitorul Oficial din 14 martie. Legea 19/2020 intră în vigoare la 3 zile după publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 17 martie. Perioada liberelor la care are dreptul salariatul în caz de închidere temporară a școlilor motivat de condiții meteo nefavorabile sau alte situații extreme decretate va fi stabilită în 30 de zile, prin hotărâre de Guvern. Părinții care beneficiază de libere primesc 75% din salariul aferent unei zile lucrătoare. Sumele achitate de angajatori vor putea fi decontate din Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, dar vor trebui returnate până la închiderea anului fiscal.

În legea 19/14 martie 2020 se mai prevede că beneficiari sunt părinții care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

-a) au copii cu vârsta de până la 12 ani, înscriși în cadrul unei unităţi de învăţământ sau au copii cu dizabilități cu vârstă de până la 18 ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ;

-b) locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Legea mai precizează că părintele respectiv are dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ. Prevederile prezentei legi se aplică tuturor angajaţilor din mediul public şi privat, dar sunt prevăzute excepții în anumite sectoare economice. (ZCH.NEWS)

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.