pietricica turism

Autorităţile publice locale se pot împrumuta, în 2017, de la Trezoreria Statului, limita maximă fiind 500 de milioane de lei, a decis Guvernul României, în şedinţa de joi, 30 martie.

“Sumele vor putea fi folosite pentru asigurarea prefinanțării/cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Dobânda la care se vor putea împrumuta este ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3,5 puncte procentuale, care rămâne fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate”, potrivit unui comunicat de presă.

Măsura a fost luată pentru a sprijini  autoritățile locale să deblocheze proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. În prezent, mai multe astfel de proiecte înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale, care să asigure cota de 2% cofinanțare proprie. Nefinalizarea proiectelor poate duce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor. (ZCH NEWS)