La proba scrisă a titularizării, 21 de profesori au părăsit sălile de examen pe motive medicale. Unii au avut pusee de tensiune, cum s-a întâmplat la centrul de examen de la Colegiul Tehnic Forestier, unde o profesoară a primit îngrijiri de la personalul medical și apoi a părăsit examenul. Alți 52 de candidați au venit la timp la examen, dar au renunțat din motive personale, în vreme ce 67 nu s-au prezentat deloc la proba scrisă.
“Proba scrisă din concursul național de ocupare a posturilor didactice, catedrelor vacante sau rezervate s-a desfășurat în data de 17 iulie 2019, de la ora 10 la ora 14 în cele două centre de concurs organizate în municipiul Piatra Neamț, la Colegiul Tehnologic «Spiru Haret» și la Colegiul Tehnic Forestier. Au fost 527 de candidați admiși la proba scrisă a examenului de titularizare. Au lipsit 67 de candidați, 52 de candidați s-au retras din motive personale și 21 din motive medicale. Nu au fost candidați eliminați și nici teze anulate, numărul total de teze transmise la centrul de evaluare fiind de 387”, a declarat Elena Laiu, președinta Comisiei județene de organizare a concursului.
Inițial, s-au înscris 578 de cadre didactice, din care 527 au intrat la proba scrisă, iar 140 n-au mai susținut examenul. Pe site-ul Ministerului Educației Naționale au fost afișate, pe 15 iulie, și notele obținute de candidați la inspecțiile speciale. În Neamț, puțini profesori din cei care le-au trecut au obținut note sub 7. Pentru a se putea angaja pe post pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obțină minim 7 la inspecție și la proba scrisă. În Neamț sunt doar 24 de posturi titularizabile, cele mai multe de muzică intrumentală (9 la Piatra Neamț și 4 la Roman), iar pentru învățători sunt 6 posturi și pentru educatori 3 posturi. Candidații care obțin minim 5 la inspecție și la proba scrisă pot fi angajați pe perioadă de un an. Suplinitorii au la dispoziție, în Neamț, 264 de posturi complete și 515 posturi incomplete.
Primele rezultate la probele scrise din examenul de titularizare se vor publica pe 23 iulie, iar contestațiile se depun în 23 iulie până la ora 21 și în 24 iulie până la ora 15, conform procedurii operaționale emisă de MEN pentru proba scrisă. Profesorii depun contestațiile la inspectoratul școlar, iar informaticienii operează în aplicație în timp real contestațiile înregistrate și la final aplicația generează tabelul. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iulie 2019. Informațiile privind titularizarea se mențin pe pagina de internet a inspectoratelor școlare pe o perioadă de 4 ani, apoi se șterg, iar listele în format letric cu datele personale se păstrează la avizierul inspectoratelor și a unităților de învățământ pentru 30 de zile. (C.I.)