0:00

Legume “deştepte”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Legumele deja culese „trăiesc” și după, urmând un ritm biologic precis, iar oamenii de știință au aflat cum le pot amplifica „puterile”, acționând asupra acestui ceas intern. Cercetătorii au reușit să mărească nivelul unor substanțe vegetale anti-cancer din varză, păcălind verzele gata culese și „făcându-le să creadă” că este o anumită oră a zilei. În 2012, o echipă de la Rice University, din Houston, condusă de biologul Janet Braam, a descoperit că o plantă, numită Arabidopsis thaliana, din familia verzei, își modifică nivelul de de substanțe insecticide naturale (pe care le produce pentru a se apăra de atacul insectelor) în funcție de „ceasul biologic” intern, care o ajută să știe ce moment al zilei este. Producția de substanțe de apărare era maximă în acele ore din zi când era cel mai probabil ca planta să fie atacată de insecte. Astfel, planta era pregătită de apărare înainte ca atacul să aibă loc. Plantele își sincronizează ceasul intern cu mediul de viață, detectând condițiile de temperatură și lumină din jur. Cercetătorii au vrut să afle dacă plantele își mențin acest ritm și după ce sunt culese, în timp ce sunt stocate în depozite, magazine sau acasă la consumatori; interesul lor este motivat de faptul că anumite substanțe de apărare produse de plante au și proprietăți anticancerigene. Specialiștii au ajus la concluzia că legume ca varza, spanacul, salata verde, dovleceii, morcovii și cartofii dulci, precum și unele fructe – ca afinele – își păstrează funcțional ceasul intern și după ce sunt recoltate, dacă sunt expuse la o anumită alternanță de lumină și întuneric. Rezultatul i-a surprins, deoarece, chiar dacă știau că legumele și fructele nu „mor” îndată ce sunt culese, ele s-au dovedit mult mai active decât se credea. Oamenii de știință au mai descoperit că pot determina frunzele de varză să producă o cantitate mai mare dintr-o substanță numită gluorafanina (cu care planta se apără contra insectelor, dar care are și proprietăți anti-cancer) modificând condițiile de lumină pentru a „păcăli” ceasul intern al verzei. Varza produce, de obicei, mai multă gluorafanină ziua decât noaptea, iar într-o zi producția e mai mare după-amiaza decât dimineața. Cercetătorii au mai descoperit că dacă, după recoltare, varza este expusă la cicluri regulate de lumină și întuneric (similar ciclului zi-noapte), ea rămâne mai rezistentă la atacul insectelor în timpul depozitării. În concluzie, pentru păstrarea legumelor, ar fi mai avantajos să fie menținută în depozite alternanța de lumină și întuneric din natură. În industria alimentară, legumele sunt cel mai adesea păstrate la întuneric, ceea ce afectează funcționarea ceasului biologic. Economisește, desigur, energie, dar, pe de altă parte, spune Janet Braam, în ceea ce privește lumina și temperatura, legumele sunt sensibile chiar la stimuli slabi, așa că nu ar fi nevoie de un consum foarte mare de energie pentru a le menține ritmul circadian. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Current Biology. (CBC News)

Articolul precedentPinalti concurat de naţionala artiştilor
Articolul următorCriza din volei continuă