Anul 2016 a stat sub semnul performanței în administrație pentru conducerea municipalității romașcane, asigurând premisele ca orașul mușatin, fostă capitală a Țării de Jos, să-și reconsolideze prestigiul de altădată și să continue drumul către modernitate.
Să trecem, foarte succint, în revistă principalele realizări și principalele momente ale anului 2016.
Municipiul Roman a obținut locul I la nivel național în ceea ce privește transparenţa instituțiilor publice, cu proiectul ”ROMAȘCANII DECID!”- evaluarea satisfacției cetățenilor și implicareaacestora în procesul decizional, în cadrul Conferinței internaționale ”Inovație și calitate în sectorul public”, eveniment organizat la București, pe 20 octombrie 2016, de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) alături de Cancelaria Prim-ministrului și Consiliul Europei.
Romanul a devenit model regional de trecere la o economie verde, fiind primul oraș din cadrul proiectului ”Orașe Verzi – Regiuni Verzi” (Green Cities – Green Regions, implementat de Fundaţia TERRA Mileniul III, împreună cu partenerii săi – Asociaţia Municipiilor din România şi Rețeaua R20 – Regiuni pentru Acțiune Climatică din Elveţia), care a elaborat și dezvoltat un plan de acțiune privind energia durabilă.
Demersurile Municipiului Roman pentru asigurarea transparenţei administrative au fost evaluate şi apreciate de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic la începutulanului 2016, în urma analizei acestuia Romanul ocupând locul I pe ţară între cele 109 municipalităţi evaluate în legătură cu situația respectării prevederilor Legii nr. 544/2001 și a altor acte normative privind categoria informațiilor afișate din oficiu pe pagina de internet a primăriilor.
Primăria Municipiului Roman a primit ”Premiul de excelență pentru cele mai importante proiecte de investiții în educație” pentru proiectul Restaurarea, Reabilitarea, Consolidarea și Modernizarea Corpului B (fostul Liceu ”Sturza-Cantacuzino”) al Colegiului Național ”Roman-Vodă”.
În anul 2016 a fost redat circuitului cultural local și regional Casa Ioachim, cea care adăposteşte Biblioteca Municipală ”George Radu Melidon”, o adevărată bijuterie arhitectonică.
Elevii și profesorii Colegiului Național Roman-Vodă au putut începe anul școlar 2016-2017 într-o clădire modernizată și sigură, cu dotări moderne, Corpul B al CNRV.
În cursul anului 2016 s-au finalizat lucrările de modernizare ale Arterei Roman Est (DJ 207A – strada Plopilor – DN2). Prin realizarea acestei artere s-a creat posibilitatea devierii traficului greu pe relația Vaslui și comunele din partea de N-E a județului, spre sau dinspre Iași/Suceava, înafara zonelor dens locuite din municipiu. Investiția va fi întregită în cursulanului 2017 prin realizarea unui sens de girație la intersecția dintre strada Plopilorși DN2, ceea ce va ușura accesul înspre și dinspre Artera Roman EST.
În anul 2016 s-au finalizat lucrările la Parcarea Etajată din Piaţa Centrală.
Pe parcursul anului 2016 s-au trasat 13 parcări noi cu 432 locuri, s-au efectuat lucrări de întreținere pe un număr de 33 de străzi, și s-au făcut plombări cu mixtură asfaltică rece tip RRD pe 38 de străzi. Iar plombări cu alte tipuri de mixtură asfaltică s-au efectuat la trotuare și parcări de pe 78 de alei și străzi.
În cursul anului 2016 s-a elaborate documentația și au fost depuse dosarele la sediile organismelor intermediare (O.I.) sau ale autorităţilor de management (A.M.), în vederea obținerii finanţării, pentru următoarele proiecte:
- ”Conservarea, restaurarea şi protecţia clădirii ”Casa Celibidache” în vederea valorificării patrimoniului cultural;
- ”Restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirii destinate ”Muzeul personalităţilor romaşcane”, în vederea valorificării durabile a patrimoniului cultural;
3. ”Îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi de viaţă în Municipiul Roman prin amenajarea Parcului Zăvoi”;
4. ”Îmbunătăţirea factorilor de mediu şi condiţiilor de viaţă în Municipiul Roman prin amenajarea Parcului Jora;
5. ”Creşterea eficienţei energetice în clădirile rezidenţiale din Municipiul Roman”;
6. ”Noi TOŢI vrem la ŞCOALĂ!”, proiect destinat să furnizeze programe educative persoanelor care au părăsit timpuriu școala sau cu risc de abandon.
7. Proiectul integrat: ”Innovative integrated system for sustainable urban development in Roman municipality, north east region of Romania”, cu 2 subproiecte: Project 1: ”Construction of a photovoltaic park 500 kw in the city of Roman” (green energy from the photovoltaic panels); Project 2: ”Waste Processing Center” (waste and energy efficiency project),depuse de către Muncipiul Roman, în cadrul Campaniei: ”100 Climate Solutions Project Campaign”, lansată de ”R 20 Regions of Climate Action” în parteneriat cu ”Leonardo DiCaprio Foundation”.
Alte acțiuni ale administrației publice locale în anul 2016 au fost:
– Prezentarea bustului Cetățeanului de Onoare prof. dr. Nicolae Manolescu-Strunga, amplasat în fața sediului primăriei;
– Conferința Europeană ”People to People International” 2016;
– Dezvelirea Complexului Statuar al Sfântul Apostol Andrei;
– Festivalul Culinar Arhaic Românesc;
– Trenul Regal la Roman;
– Festivalul Minorităților Romașcane, ediția I.
În anii ce urmează, în orașul nostru se vor derula proiecte europene, la care am muncit mult. Se vor construe locuințe și un nou ambulatoriu la Spitalul Municipal, se va extinde iluminatul public și se vor reabilita termic câteva sute de apartamente, școli și instituții publice. Promit să continuăm împreună!
Dumnezeu să binecuvânteze și să ocrotească Romanul şi pe romaşcani!
Laurențiu Leoreanu,
deputat de Neamț
primarul municipiului Roman 2008-2016