reclama autocenter

leoreanu

Întors dintr-un concediu de o săptămână, timp în care deputatul Elena Udrea a părăsit barca Partidului Democrat Liberal pentru Partidul Mişcarea Populară, președintele PDL Roman, Laurențiu Leoreanu spune că nu va face aceeași mișcare populară. “Rămân în PDL”, a spus acesta, recunoscând că nu doar o eventuală pierdere a funcției de primar prin demisia din partid îl face să ia această decizie, ci inclusiv faptul că situația PMP nu este încă clară până măcar la primele alegeri, ceea ce înseamnă europarlamentarele de la finele lunii mai.

Pleci din PDL, pleci de la Primărie

Vasile Blaga, președinte PDL, a și ieșit cu primele declarații care îi vizează direct pe primarii interesați de o mutare la PMP. “În ceea ce privește primarii și aici este o problemă de moralitate. Ei au fost aleși pe listele PDL, dacă se simt în stare să câștige sub alte culori, să își dea demisia și să o facă. Nu îi vom exclude din partid”.

Dacă primarii nu sunt excluși “de bună voie”, singura variantă ar fi demisia, dar, conform legii, aceasta duce la pierderea mandatului. Primarul Leoreanu nu vrea să piardă fotoliul de primar. Totuși, o altă variantă este pentru consilierii locali sau județeni, care pot fi ajutați să treacă la altă formațiune, fără să-și piardă mandatul. Singura variantă pentru primar ar fi înscrierea în Fundația Mișcarea Populară, după modelul adoptat de Emil Boc, primar al Clujului.

“Nu pot să plec în alt partid, pentru că îmi pierd funcția de primar. Eu fac parte din mai multe fundații, președinte la Asociația de Promovare a Drepturilor Tinerilor Romașcani, membru în Societatea de Științe Matematice. A pleca în alt partid presupune incompatibilitate. Rămân la PDL. Pot să sprijin Fundația, prin faptul că aceasta presupune inițierea de dezbateri, analize pe anumite teme, ce pot fi mai apoi teme ce pot fi preluate de partid”, a declarat primarul Laurenţiu Leoreanu, susținând că la această dată nu este membru în FMP. Acesta spune că i s-a cerut sprijinul să se implice în organizarea de la nivel național, dar a refuzat: “Erau alții mult mai liberi decât mine. Eu nu m-am ocupat direct de politică decât în campaniile electorale. În rest, vreau să mă ocup de oraș, de romașcanii care mi-au dat încredere”.

PMP nu este adversarul PDL

Primarul Laurenţiu Leoreanu spune că este foarte legat de PDL, că și-a creat o echipă puternică, unită, la bine și la rău, iar orice decizie o va lua împreună cu ceilalți membri. Dar, în același timp, acesta spune că nu s-ar “supăra” dacă alți colegi vor alege să meargă către o altă formațiune: “Am venit ca președinte al PLD, am fuzionat cu PD, iar eu am fost primul președinte al PDL. Am obținut victorii, am format și o echipă foarte puternică. Pe primul loc este echipa politică, iar echipa trebuie să creeze beneficii și programe pentru oraș. Dacă va exista o decizie, aceasta va fi luată împreună cu echipa. Va fi o analiză foarte atentă. Vă spun cu toată sinceritatea că nu am luat o decizie, am anumite frământări și nu mă pot hotărî”.

Edilul spune că PMP nu este adversarul PDL, reiterând ideea lăsării deoparte a orgoliilor și construirea unei Mari Drepte. “Dacă vor fi colegi care vor dori să se înscrie în PMP, nu mă voi opune, deoarece PMP nu este un adversar al PDL, ci un colaborator și chiar o piesă importantă care poate reuni partidele de dreapta”, a mai precizat Laurenţiu Leoreanu.

udrea roman 2014 02

Ar fi o greșeală să mă excludă din PDL

Așa cum spuneam, primarul Laurenţiu Leoreanu ar putea trece la PMP dacă șeful direct – președintele PDL Neamț, Gheorghe Ștefan – ar accepta să-i ridice sprijinul politic. Atunci, edilul ar putea rămâne independent sau ar putea pleca la orice altă formațiune. Totuși, acesta a declarat că “ar face o greșeală să mă excludă din PDL. Domnul Boc – chiar dacă simpatizează Mișcarea Populară, se va ocupa de PDL. Cred că cel mai bine este să lăsăm să treacă alegerile europarlamentare și să vedem scorurile. Abia atunci poți lua o decizie în interesul tuturor”.

Primarul, profesor de matematică la bază, spune că vede această situație ca pe un triunghi, unde vârful îl reprezintă municipiul Roman, iar bazele – echipa PDL Roman și relația cu Elena Udrea, Traian Băsescu și ceilalți susținători ai PMP. Vreau ca triunghiul să fie o platformă în echilibru. Nu voi atenta la vârful superior. Parteneriatul meu cu Elena Udrea rămâne în picioare. Există, din păcate, orgolii în fiecare formațiune ce nu permit un dialog constructiv. Când te-ai subordonat total politicului, comunitatea nu mai e prima prioritate”, a mai spus primarul, recunoscând faptul că știa de decizia Elenei Udrea de a pleca la PMP.

Edilul a fost evaziv la întrebarea dacă sediul PDL se va muta acum în Pietonal sau membrii se vor reuni tot la sediul cabinetului parlamentar al Elenei Udrea, răspunzând că PDL este peste tot în Roman. Totuși, PMP va inaugura, în această lună, sediul oficial, pe strada Cuza Vodă, unde locuiește și primarul și unde a avut apartament închiriat și deputatul Elena Udrea pe perioada campaniei electorale.

Claudia MATEI

Articolul precedentTârgu-Neamţ: dezbatere pentru banii către biserici
Articolul următorZăporul ținut sub control