0:00

“La Piatra Neamț cadrul natural face ca toată lumea să se simtă bine”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Costache Lupu, președintele Clubului Ecvestru din Piatra Neamț

– Domnule Costache Lupu, toate finalele atribuite municipiului Piatra Neamț le-ați grupat sub o denumire. Care?

– Ultima solicitare a Federației Ecvestre Române m-a surprins, pentru că noi ne pregăteam de iernat. Dar, o asemenea solicitare nu se poate refuza. Este vorba despre finala campionatului naţional de copii, juniori, tineret, amazoane, a campionatului național de forță și marele Premiu al României. Am motorizat foarte multă lume pentru a strânge banii necesari și am găsit înțelegere la mai multe societăți agricole grupate în jurul localității Stânca Șerbești. Mai mult, aceste societăți vor permanentizarea concursurilor și l-am intitulat Festivalul Național Ecvestru Stânca Șerbești – Ediția I.

– La Piatra Neamț se va aduna din nou elita călăriei românești?

– Desigur! Este vorba de o fază finală, adică de concurenții care, de-a lungul anului competițional au obținut puncte, care le-au permis să se califice în faza finală. Sunt peste 100 de cai, care vor fi cazați în padocurile noastre, iar concurenți sunt din toată țara, de la toate categoriile.

– Aveți banii necesari organizării și desfășurării concursurilor?

– 50.000 de lei este valoarea necesară pentru acoperirea cheltuielilor competiţiei ecvestre de la Piatra Neamţ. O parte din aceşti bani va fi asigurată de federaţie şi sponsorii acesteia, iar restul sumei, necesară pentru completarea bugetului concursurilor, va fi obţinută de la un grup de firme cu profil agricol din judeţul Neamţ.

– De ce a fost preferat Piatra Neamț?

– Sunt baze moderne și în țară, dar la Piatra Neamț cadrul natural face ca toată lumea să se simtă bine. E una să concurezi în capitală pe un teren sintetic și alta să concurezi la Piatra Neamț, unde locația este una de vis, iar gazonul este natural.

– Cum vă explicați faptul că în an de criză, Baza Hipică”Virgil Băbuceanu” a fost plină de competiții importante?

– S-a întâmplat asta deoarece noi tratăm cu seriozitate și ospitalitate toate concursurile. Cadrul natural, oamenii, comitetul de organizare, totul îmbie la concurs, îmbie la o întrecere sportivă adevărată.

Ce vă lipsește?

– Un manej acoperit, care ne-ar garanta continuarea competițiilor pe timp de iarnă. Chiar domnul Ioan Daniel Marincuța, proprietarul activelor din Baza Hipică ”Virgil Bărbuceanu”, mi-a spus că are baza manejului, adică structura de bază, iar noi, cu un sprijin material, putem ridica manejul. Municipalitatea are pământul, iar Baza Hipică ar câștiga în valoare și pe perioada iernii.

– Să înțelegem că după aia stați liniștit?

– Nu. După aia voi căuta să înscriem Baza Hipică în circuitul competițiilor internaționale, așa cum a fost odată. An de an ne întreabă fedarția dacă organizăm o etapă de circuit mondial, dar, acolo cerințele sunt foarte mari, iar experiența anilor trecuți când ni s-a promis sprijin financiar, dar nu l-am primit, fiind aproape de o amendă, ne face reticenți.

A consemnat Cristi SOROCEANU

Articolul precedentStimați pacienți, nu mai cumpărați medicamente!
Articolul următorBicaz Chei: Pietruiri de toamnă, la Ivaneș