0:00

La Pediatrie, numărul copiilor „uitați” s-a micșorat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Secția Pediatrie a Spitalului Județean Neamț, acum, sunt aproximativ 8 copii cu vârste de până la doi ani care își așteaptă părinții pentru a fi luați acasă. Au fost „uitați” fie pentru că suferă de diferite afecțiuni medicale, pentru că acasă nu au condiții de trai sănătoase sau pentru că unele tinere nu se simt pregătite și nici nu sunt încurajate de propriile familii pentru statutul de mamă. Cu toate acestea, numărul celor care își lasă copiii la Pediatrie, așa cum precizează Daniel Manea, asistent social în cadrul SJU Neamț a scăzut comparativ cu anii trecuți.

„În momentul de față, putem vorbi despre o diminuare semnificativă a numărului de copii lăsați în spital. Este și un efect al insistenței noastre la primăriile care au în grijă aceste familii. În ultimii 10 ani, cazurile de părăsire a copiilor în Spitalul Județean a scăzut sub jumătate”, a spus Manea. Pentru copiii cu vârsta între 0-2 ani, statul acordă o alocație de 200 de lei. În cazul care reprezentanții Asistenței Sociale constată că părinții nu țin copilul acasă pot dispune încetarea dreptului la alocație.

Asistentele de la Pediatrie spun totuși că un fenomen al creșterii copiilor care sunt lăsați în spitale este marcat de perioada sezonului rece. „Copiii vin cu o afecțiune și sunt lăsați la noi mai mult timp chiar dacă au fost vindecați. Practic, ne rugăm de părinți să vină să-și ia copilul pentru că riscă să fie decăzuți din drepturile părintești. Motivează că acasă nu au condiții să țină copilul într-un mediu sănătos”, a spus una din asistentele secției Pediatrie.

M. TEODOROF

Articolul precedentSăgeată pentru politician tânăr şi asociaţi
Articolul următorJocuri, competiții și demonstrații sportive