cosuri savinesti

Două familii din Săvinești nu mai au liniște după ce s-au certat din cauza unui coș de evacuare a fumului. Cazul a ajuns și în atenția primarului din comună, dar și la Parchetul Piatra Neamț. Este vorba de fapt despre un conflict mai vechi între vecini, conflict care a degenerat până la distrugere de locuință și acuze de intoxicare cu gaze. Conform plângerii depuse de Elena Neacșu, proprietara apartamentului din str. Dornelor, Vila 48, Săvinești, vecinii care locuiesc cu un etaj mai sus i-au înfundat coșul de fum și au aruncat cu apă și moloz pentru a opri emanațiile de gaze ale unei sobe, de altfel singura sursă de încălzire.

„Au înfundat coşul”

”Au înfundat coșul cu cărămidă și alte materiale după care au aruncat și apă. Toată mizeria a ajuns în casă, pe pereți și pe jos. De altfel, acea sobă este singura sursă de încălzire, dar pe timp de vară nu se face focul deci nu avea cum să ajungă fum la vecinii de deasupra. Nu este prima dată când avem astfel de discuții, mereu suntem acuzați de câte ceva: ba că fumul ajunge în casă, ba că avem robinete ascunse prin casă și am săpat canale prin grădină și se fură apa. Nu se poate să-mi distrugă locuința și în plus se apropie sezonul rece, iar noi nu avem cum să ne încălzim altfel. Am făcut plângere la Poliție și sper că aceasta va fi soluționată”, a explicat Elena Neacșu.

„Când nu se face focul la noi miroase”

 De partea cealaltă, vecina reclamată, Elena Blanaru susține că de fapt ea și soțul său sunt niște victime și părți vătămate în toată această poveste.

”Da, am mai avut plângeri și am mai plătit amenzi. Nouă ne ajunge tot fumul în casă. Este un grad de toxicitate ridicat chiar dacă nu a venit nimeni să măsoare. Chiar și acum când nu se face focul la noi miroase. Nu știu a ce miroase, la noi ajung gaze. Și ce dacă avem plângere făcută. Și eu mă voi adresa unui avocat. Au venit cei de la poliție și au constatat că miroase dar nu știm exact ce fel de gaz este”, a spus Elena Blanaru, vecina Elenei Neacșu.

„Nu putem să facem nimic”

Elena Neacșu a depus plângere acuzându-și vecina de distrugere. ”Este depusă plângerea doamnei Neacșu, în data de 30 iulie. Aceasta a fost preluată de colegii de la Postul de Poliție din Săvinești, a fost trimisă mai departe la Parchet, întocmindu-se dosar penal. În momentul de față urmează să primească un număr unic, pentru a se putea începe cercetările pentru distrugere și tulburarea folosinței locuinței”, a declarat insp. Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt IPJ Neamț.

Cazul a ajuns și în atenția primarului comunei Săvinești dar acesta nu poate să intervină în nici un fel, toate acestea fiind de competența proprietarilor sau a asociației de proprietari de care aparține respectivul imobil. ”Cunosc subiectul, ambele doamne au fost în diverse rânduri la mine. Noi nu putem să facem nimic, nici să intervenim, pentru că dumnealor sunt proprietari acolo. Cel mult pot apela la Asociația de Proprietari. Nu avem ce să facem pentru că lucrurile de acest gen nu sunt de competența noastră”, a precizat Daniel Horciu, primar al comunei Săvinești.

Irina CĂLIN

Articolul precedentAtenție la „unguentele” de protecție solară
Articolul următorNemaipomenitele isprăvi ale lui Pazvante Chioru’ (II)