În Neamț ar mai fi nevoie de câțiva medici de familie care să acopere nevoia de asistență medicală primară din unele localități. Este vorba de 44 de medici, câte un medic de familie în fiecare localitate neacoperită, potrivit hărții realizate de Societatea Națională de Medicina Familiei.

Aceste localități în care ar mai fi nevoie măcar de un medic sunt Farcașa, Borca (Sabasa), Poiana Teiului, Hangu, Bicaz Chei, Bicaz, Tarcău, Alexandru cel Bun (Bistrița), Dumbrava Roșie, Săvinești, Roznov, Piatra Șoimului, Zănești, Podoleni, Borlești, Rediu, Români (Siliștea), Tazlău, Cândești, Icușești, Oniceni, Bozieni, Ion Creangă, Trifești, Horia, Roman, Gîdinți, Cordun, Sagna (Luțca), Tămășeni, Săbăoani, Gherăiești, Doljești, Boghicea, Dochia, Girov, Bodești, Grumăzești, Agapia, Vânători-Neamț, Timișești, Răucești, Brusturi, Pipirig.

Localități fără nici un medic de familie sunt Boghicea – unde se rânduiesc doi medici de la Bâra pentru a asigura asistență medicală celor aproximativ 3.000 de locuitori și Văleni – cu aproximativ 1.500 de locuitori. În prezent, sunt 236 medici de familie în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț. Dintre aceștia, cei mai mulți – 57 – sunt în municipiul Piatra Neamț, 32 sunt în municipiul Roman, 9 medici în orașul Târgu Neamț, 4 medici în orașul Bicaz și 3 medici în orașul Roznov. Situația medicilor de familie care au activitate în Neamț este fluctuantă de la an la an, numărul medicilor care erau în contract cu finanțatorul fiind de 245 acum doi ani și de 240 anul trecut. (C.I.)