0:00

La Apa Serv Neamț nu s-a spart conducta, ci buboiul, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDupă ședința cu surprize de luni, de la Consiliul Județean, când s-a hotărât acordarea unui mandat pentru schimbarea Consiliului de Administrație de la Apa Serv, marți a urmat o conferință de presă la compania de apă, unde cei din CA-ul încă neschimbat au transmis vo vorbe de duh de genul „La mulți ani cu executare pentru cei care fac asta acum”, cu referire directă spre cei care au încercat schimbarea lor.

Gheața a fost spartă de Vasile Dăscălescu, președintele CA-ului de la Apa Serv, care ne-a anunțat că e în companie din 2014, dar că nu a vrut să iasă în prim-plan asemeni unor figuri de politicieni, „care s-au fosilizat pe scaune”. „Aici nu am vorbit de politică, poate doar o glumă sau două, pentru că noi am fost aici să facem treabă. Nu am găsit nereguli grave. Am căutat, dar nu am găsit. Sunt nereguli normale, pentru că Apa Serv e o companie complexă și mai sunt multe de pus la punct. Observ, însă că, după părerea unora, atotştiutori, aici este praf şi pulbere. Nu e aşa. Aici au fost controale de la instituțiile statului și nu s-a găsit nimic”, a spus Vasile Dăscălescu.

Președintele CA-ului Apa Serv a continuat să-și verse of-ul făcând referire la discuțiile din culisele companiei de apă și agamanii de la Consiliul Județean: „De când sunt în companie s-au făcut presiuni asupra mea. Prima – demiterea lui Dughir. Cine nu execută zboară, dar eu lecţii de zbor nu mai iau. A doua – am primit semnale să-mi dau demisia. Ca s-o fac ar trebui să recunosc o greşeală. Sunt documente oficiale care arată că nu am greşit, ci am fost atent cu tot ce se întâmplă. Şedinţa de ieri de la Consiliul Județean e o chestiune fără temei. Nu e vina mea că sunt în AGA oameni care nu ştiu să citească nişte indicatori. Vom urma căile legale. (…) Nimeni de la masa asta nu se leagă de scaun. Ăştia pupă papucii de parcă sunt învăţaţi să facă mătănii, fac noaptea exerciţii.

Eu nu pozez în Maica Tereza, dar nici să-şi bată joc de mine unul care n-a făcut un contract în viața lui. Parcă s-au fosilizat la masa aceea”.

Mai puțin obișnuit cu lumina reflectoarelor pare să fie Gelu Moldoveanu, membru și el în CA, care ridica neputincios din umeri în timp ce încerca să explice de ce nu i se pare corectă abordarea celor de la CJ: „Apa nu are culoare politică, asta trebuie să înţeleagă lumea. Analizaţi cum scriu, cum se exprimă acești oameni. Eu am obţinut acel loc datorită muncii mele şi nu permit nimănui să mă terfelească. Să facă modificări, dar conform legii. Eu nu pot să vin aici şi să plimb o geantă ca să mă aflu în treabă. Eu răspund pentru ce-am semnat. Al cui sunt eu? Vine domnul Puşcaşu (n.red. Neculai Pușcașu, consilier județean membru AGA) şi-mi spune că sunt revocat, dar de ce, domnule? De la 34 de ani am condus, am lucrat cu oameni, nu mi-am bătut joc de nimeni. Noi nu vorbim de treabă acum, noi vorbim de schimbări”.

Cel de-al treilea agaman care a vorbit în conferința de presă a fost Radu Monda, cu un discurs mai scurt și mai calm decât al colegilor administratori. „Sunt cel mai vechi membru CA, de aproximativ 8 ani, în care am mai fost revocat de două ori. Constat că apa e tulbure şi nu înţeleg de ce. Dacă ni s-ar pune în faţă toate motivele, aş fi de acord. Am lucrat şi în afară în sistemul apă-canal, am lucrat la o staţie de epurare și știu cum se face treaba. Poate timpul îmi va spune de ce e apa tulbure acum”, a spus Radu Monda.

Plângeri la DNA și aluzii la înlocuitori 

Pentru a arăta că situația din companie nu e chiar așa de sumbră cum se preciza în raportul de la CJ, directorul economic, Maria Grădinaru a anunțat că, la 30 iunie, 10 indicatori de performanță au fost depășiți, alți șase s-au făcut la nivelul stabilit și doar patru nu s-au îndeplinit – apa care nu aduce venituri (n.red. pierderile, mai ales cele de la avaria din martie) şi consumul specific de energie electrică, gradul de conectare a populaţiei la reţelele de alimentare cu apă și gradul de conectare la rețelele de canalizare. „Pierderi financiare nu există. La 30 iunie era un profit de realizat de 339.686 lei, iar noi am obținut un profit brut de 575.394 de lei, deci mai mare. S-au invocat cheltuielile din zona Târgu Neamţ. Este o zonă care aduce pierderi, dar noi suntem solidari cu zonele defavorizate. Am preluat zona când compania de apă de acolo era falimentară și am reușit să o ridicăm”, a spus Maria Grădinaru.

Ca la un meci de fotbal, mingea a fost pasată la directorul companiei și membru executiv al CA-ului, Cătălin Dughir. „Şi eu am fost surprins de introducerea pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu a raportului legat de activitatea Apa Serv. Înainte fusese ședință AGA, unde ni s-a cerut să prezentăm un raport de activitate. Toată lumea a fost mulţumită atunci, informaţiile au fost suficiente. Acum raportul nu mai e bun”, a spus Dughir.

Și pentru că și-a amintit de ședința AGA, directorul Apa Serv și-a amintit și a ținut să amintească și presei de agamani: „În celelalte judeţe agamanii nu sunt plătiţi, dar nici nu-şi permit să facă ceea ce fac cei din judeţul Neamţ. Avem cea mai scumpă AGA din Moldova. Raportul a fost publicat din 10 august pe site-ul companiei și nimeni nu a avut nici o obiecție. Materialele care stau la baza Hotărârii de Consiliu sunt fără temei legal. Probabil că şi controlul de la Curtea de Conturi a stârnit un deranj pentru că li s-a imputat agamanilor să restituie banii de la una la trei şedinţe, pentru că subiectele din discuții nu făceau obiectul unei şedinţe. Am avut chiar și un control de la ANAF pe modul în care este constituit CA-ul și raportul a fost în regulă”.

Cum interesul final pare să fie schimbarea directorului companiei, Cătălin Dughir a încercat să explice de ce se vrea această schimbare. „Să vedem care societate din subordinea CJ-ului sau a unui UAT trece peste toate controalele fără să fie cu nereguli. Vor să pună la conducerea societăţii «yes men-ii» pentru accesarea de fonduri europene, pentru că au un interes, dar poate se trezesc că fondurile nu mai vin în Neamţ din cauza acestor scandaluri. Din cei 42 de operatori din România, Neamţul este operatorul cu cele mai mari scandaluri şi tensiuni legat de cine ar trebui să administreze, de interesele locale. Când nu vor mai fi aceste fonduri, nu va mai fi aşa de interesantă compania. ”.

Discursul a continuat cu referirile lui Dughir la nenumăratele solicitări făcute la Consiliul Județean pentru a primi spirjin financiar pentru implementarea proiectelor – de la înlocuirea rețelei uzate la cofinanțarea proiectelor europene. „Bine că sunt bani pentru trepte pe Ceahlău, pentru tot felul de prostii, care nu ştiu dacă sunt necesare pentru judeţ, dar pentru apă niciodată. Nu ştiu dacă sunt cinci operatori în ţară care să fi contractat credite în nume proprii. Cât tupeu poţi să ai să spui că sunt pierderi financiare, în condiţiile în care tu, acţionar, nu garantezi împrumutul? Ce om se mai branşează, când tu spui că e cea mai proastă companie?”, s-a arătat revoltat Cătălin Dughir.

Iar revolta se pare că s-a făcut simțită și în trecut, nu doar acum. „Voi face o sesizare a mea unde trebuie. Eu nu fac justiţie în presă. Toţi cei de la putere, de la un anumit moment, vin la mine la birou cu un interes. Cei din actuala conducere au venit în trecut, nu acum. Am o reclamaţie depusă la DNA împotriva actualei conduceri a CJ. Am fost chemat la DNA pentru că au vrut să înţeleagă ce e în sesizarea respectivă, fiind vorba de termeni specifici legați de organizarea de aici. Fac tot ce este necesar. Nu pot să concep că influenţa politicului în administrarea Apa Serv a depăşit orice limită. Am venit în 2008, când am preluat fondurile europene, de la domnul Păcală, într-o situație dezastruoasă. Trebuia să dăm 22 de milioane de euro înapoi. Am rezolvat atunci problema. Am accesat aceste fonduri de acum. De ce aş renunţa acum? Să las un no name, care nu a făcut nimic în viaţa lui, doar pentru că spune «da» la orice masă?! Dacă ieri, de ziua mea, nu mi-au făcut nici o urare, dar au făcut ședința surpriză, le fac eu o urare azi: La mulţi ani cu executare!”, a spus Cătălin Dughir.

Andreea AMARIEI

Articolul precedentCJ Neamţ: Consiliu Consultativ în domeniul cultural
Articolul următorPIATRA NEAMŢ: „Hai la Olimpiadă” cu eMAG şi BCR
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.