chirila ajofm

* „De vină pentru lucrurile care nu funcționează în cadrul agenției rămâne tot greaua moștenire lăsată de cei care au fost la cârma instituției”, a declarat şeful AJOFM

Ieri, s-a împlinit un an de când Daniel Chirilă a înlocuit-o pe Rodica Titela Popescu în funcția de director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț. Fostul consilier local declara la vremea respectivă: “Încercăm să revigorăm un pic activitatea agenţiei, să lucrăm la standarde înalte ca până acum şi poate mai bine, ne propunem să fim un etalon chiar pe agenţie în ţară. Îmi place ca în locul prin care trec să las ceva în urmă, să fie treaba bună”.

“Treaba bună” nu e chiar roz, la un bilanț preliminar făcut după un an de mandat: “O să spun și eu ce-au spus mulți alții înaintea mea, dar se adeverește și astăzi. De vină pentru lucrurile care nu funcționează în cadrul agenției rămâne tot greaua moștenire lăsată de cei care au fost la cârma instituției. Actuala agenție e mult redusă față de 2005 (de când am plecat). Lucrez cu 44 de angajați față de 150 câți erau la vremea respectivă. De exemplu, la punctele de lucru din Bicaz și Poiana Teiului aveam personal permanent. Acum echipele trec pe acolo doar o dată pe săptămână. Probleme au mai fost și la proiectele europene. Avem 3 în derulare în momentul acesta. Pe unul dintre ele am reușit să-l deblocăm, însă nu-i suficient. Am fost recent și la Bruxelles tocmai în acest scop. Avem nevoie de bani ca să facem programe utile publicului căruia i ne adresăm. Deficiențe pot să spun că există și când vine vorba de laboratoarele în care facem cursuri cu șomerii. Eu le-am preluat fără aparatură și-acum încerc să le dotez. Nu e chiar ușor. În orice caz, eu sunt optimist. O să facem cât de cât treabă…”

Așa s-a încheiat interviul pe care ni l-a acordat Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț, grăbit să ajungă la Instituția Prefectului, la invitația de a o întâmpina pe ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Daniel Chirilă nu e deloc un novice într-ale politicilor duse de agențiile de ocupare a forței de muncă. Și-a început activitatea în cadrul instituției din Neamț  în anul 1995. Zece ani mai târziu, Daniel Chirilă a avansat până la funcția de șef serviciu. Din anul 2005, actualul șef al AJOFM Neamț a lucrat în cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și ca director al Organismului Intermediar Regional Nord-Est pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Timp de câteva luni, Daniel Chirilă a fost consilier local la Piatra Neamț, ales pe listele USL, funcție la care a renunțat pentru a se întoarce la AJOFM Neamț.

Ioana HAGI-STAN