0:00

Klaus Werner Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale în România, în ciuda scorului mare la care a pierdut primul tur. În Neamț, a pierdut, per total, dar o analiză un pic mai atentă arată că, în ciuda diferenței de voturi – peste 25.400 voturi – se impun câteva nuanțe. Pe colegiile de deputați, așa cum erau ele la ultima runda de alegeri, sasul din Sibiu a câștigat 3 din 8! A câștigat pe cele două colegii care cuprind orașul Piatra Neamț și câteva comune din jur, a câștigat la mustață în colegiul 8, pe Valea Muntelui, la câteva voturi, și era gata-gata să câștige și colegiul 4, unde, dacă ținem cont de vechea configurație (cu orașul Roman și comuna Ion Creangă), atunci colegiul a fost pierdut, dar dacă ne raportăm doar la Roman, a câștigat, deși tot la mustață.

Indiferent cum stăm să analizăm, este clar că socotelile din primul tur de scrutin nu s-au potrivit cu cele din turul II. Indicația de la PSD a fost ca fiecare primărie de comună să obțină cel puțin 10% în plus față de voturile obținute în primul tur pentru candidatul Victor Viorel Ponta. PSD-ul a obținut voturi în plus, dar la fel de adevărat este că a considerat lupta deja câștigată. Nici în cele mai puțin optimiste scenarii nu ar fi crezut cineva din conducerea PSD că, la Piatra Neamț, neamțul va primi voturi în plus mai mult decât a primit Alianța PSD-UNPR-PC în total în primul tur.

Cine plătește nota la PSD?

O colegă din presă a avut inspirația să stea sub ferestrea celor de la PSD în momentul anunțării exit- poll-urilor. Exclamațiile care s-au auzit nu pot fi reproduse, deși cuvintele respective fac parte din vocabularul de 100 de cuvinte folosit de un lider deja consacrat pentru acuratețea sa verbală. Dezamăgirea, frustrarea și neputința erau la ordinea zilei. Iar când au început să vină rezultatele pe orașe, totul s-a amplificat. Dacă, la primul tur, vina pentru rezultatele slabe de la Piatra Neamț a fost aruncată în cârca Aureliei Simionică și a echipei sale de la PSD Piatra Neamț, de data aceasta, dată fiind implicarea măcar declarativă a șefului PSD Neamț, vina rezultatului trebuie asumată de toată lumea.

Bătaia a fost cruntă la Piatra Neamț și se caută tot felul de explicații. Întrebarea principală e simplă: cu ce s-au prezentat pesediștii în fața pietrenilor? Cu aproape nimic, în afară de promisiuni. De fiecare dată, la buget, Piatra Neamț a fost sărit, la fel în cazul altor alocări bugetare. În prim-planul acestor alocări a stat întotdeauna Ionel Arsene sau cel puțin așa a lăsat să se înțeleagă, bazându-se pe prietenia sa cu Liviu Dragnea. S-au promis bani de la Guvern pentru Piața Centrală și că va veni Victor Ponta cu Liviu Dragnea să toarne primul cancioc la șantierul de reconstruire. Singurii bani dați au fost de la Consiliul Județean și deocamdată nu sunt semne că ar fi fost cheltuiți.

S-au promis și alte lucruri, iar pietrenii s-au putut bucura de sacoșe inscripționate cu Victor Ponta, goale sau în cel mai bun caz cu o brichetă și un pix. Plus un pliant denigrator pentru Iohannis. Proiecte, ioc! Acțiuni mari de campanie, la fel. S-a crezut că, dacă ai șefii de descentralizate, poți rezolva totul; dacă ai baza de date de la Șomaj sau alte baze de date, și dai niște telefoane și SMS-uri, obții și voturi.

PSD a făcut în tot județul o campanie pe măsura aspirațiilor lui Ionel Arsene, adică arogantă și stridentă, așa cum s-a organizat în zona Târgu Neamț. Diferența este că, acolo, au fost date și ceva fonduri, chiar dacă ele au fost direcționate pe firme prietene, nu pe lucrări necesare. Cei 22 de primari racolați de PSD au fost bucuroși să fie lăsați în pace și cei mai mulți și-au văzut de treburile lor duminică, abia așteptând să-i sancționeze pe cei de la PSD exact unde-i durea mai tare: la vot!

Un alt adevăr este că PSD a plătit pentru politica oscilantă și pentru toate alianțele făcute în ultimii doi ani pe plan local. Și-a legat numele de PDL, în condițiile în care PDL încerca să-și facă pierdută identitatea. Pentru a putea dirija județul, Arsene s-a lipit, ca marca de scrisoare, de Gheorghe Ștefan, iar urmările se văd acum, în rezultatele votului la Piatra Neamț. Alianța cu PP-DD, pe care l-a luat la remorcă și l-a folosit ca masă de vot, și-a produs, și ea, efectele, pentru că oamenii s-au mai trezit și asociază partidul lui Diaconescu cu o gașcă de oameni puși pe căpătuială, având în față exemplul Fărcășanu și nu numai (vezi trecerea mai multor consilieri pepedediști la UNPR, în frunte cu Ștefănuț Ploscaru).

Apoi, cu mici excepții, gen Ioan Munteanu sau chiar Adrian Bourceanu, PSD nu a oferit personalități capabile să primească voturi, să convingă și să poată fi date ca exemplu. Un om inteligent și capabil, precum Dan Vasile Constantin, și-a pierdut toate calitățile sub dorința de putere și de control. Despre Ionel Arsene nu putem spune decât că pare să culeagă exact ce-a semănat.

UNPR și-a făcut datoria

În ciuda aroganței și a marginalizării cu care au fost tratați de unii din colegii lor de alianță, uneperiștii s-au achitat de sarcinile primite pe linie de partid și de coaliție. Chiar dacă nu au avut fir întins de comunicare cu aliații de la PSD Neamț, instrucțiunile primite pe filiera București au fost duse la îndeplinire. Dovadă că, în cele 11 comune cu primari UNPR, candidatul Victor Ponta a obținut 58,46% din voturi, față de 41,53% cât a luat Iohannis. Scorul este peste cel obținut pe județ (54,95% Ponta; 45,04% Iohannis), inclusiv la prezență (58,82% în comunele UNPR, față de 53,58% prezența pe județ).

Cu excepția comunelor Alexandru cel Bun și Borlești, toate localitățile UNPR au scos între 58 și 73% pentru Victor Ponta. Alexandru cel Bun nici nu avea cum să scoată cu mult mai mult de 44,07%, dat fiind că e în coasta municipiului Piatra Neamț și trendul clar favorabil lui Iohannis s-a făcut simțit în turul II. La Borlești, scorul a fost strâns, de nici 100 de voturi.

Una peste alta, UNPR Neamț consideră că și-a făcut datoria, mulțumește tuturor celor care au fost la vot și îşi manifestă respectul faţă de opţiunile tuturor alegătorilor, după cum susține președintele executiv Constantin Iacoban: ”În această campanie electorală, Uniunea şi-a mobilizat toate forţele, dovadă în acest sens fiind faptul că Victor Ponta a câștigat alegerile în aproape toate localitățile conduse de primari UNPR, iar acolo unde nu a câștigat, diferența a fost foarte mică. UNPR și-a făcut datoria atât din punct de vedere politic, cât și instituțional, acționând în deplin respect față de români și față de instituțiile statului, dovadă și modul în care Ministerul de Interne, condus de președintele nostru, vicepremierul Gabriel Oprea, a organizat și a asigurat desfășurarea alegerilor”.

Rezultatele obținute de Victor Ponta în comunele UNPR sunt următoarele:

  • Alexandru cel Bun: 1.242 (44.07%) față de 1.576 (55.93%) Iohannis
  • Borca: 2.044 (64.99%) față de 1.101 (35.01%) Iohannis
  • Borlești: 1.734 (48.44%) față de 1.846 (51.56%) Iohannis
  • Ghindăoani: 560 (57.91%) față de 407 (42.09%) Iohannis
  • Pâncești: 444 (70.59%) față de 185 (29.41%) Iohannis
  • Poienari: 476 (64.15%) față de 266 (35.85%) Iohannis
  • Ruginoasa: 675 (60.11%) față de 448 (39.89%) Iohannis
  • Secuieni: 821 (58.10%) față de 592 (41.90%) Iohannis
  • Ștefan cel Mare: 1.250 (65.82%) față de 648 (34.12%) Iohannis
  • Tazlău: 808 (62.01%) față de 495 (37.99%) Iohannis
  • Urecheni: 1.208 (73.48%) față de 436 (26.52%) Iohannis

Conservatorii, mai mult decât discreți

E drept, nici nu dispun de mari resurse în Neamț și, chiar dacă le-ar fi avut, e greu de crezut că ar fi putut face ceva mai mult, având în vedere exclusivismul abordat de PSD, care pare să fi vrut cu tot dinadinsul să demonstreze că este cel mai mare și mai tare prin el însuși și mai puțin prin aliați. (Ceahlăul®)

Articolul precedentSă ne fie de bine
Articolul următorPrimim de la AJFP Neamţ