0:00

Județul și bugetul, consilierii și nulitatea, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• opinia Agenţiei Naţionale de Integritate, cum că bugetul Neamțului din 2008-2012 ar fi lovit de nulitate fiind votat și de incompatibili, nu e împărtășită de consilierii județeni

• unii s-au simțit chiar jigniți, alții spun că… ce-i păpat e bun păpat

Relatam zilele trecute, în articolul ”Consiliul județean – lovit de nulitate”, despre posibilitatea ca toate hotărârile luate pe buget în ultimii 4 ani la Consiliul Județean să fie nule de drept. Posibilitatea aceasta nu a apărut din senin, din piatră seacă, ci dintr-un raport oficial al Agenției Naționale de Integritate, care a și argumentat opinia emisă, arătând că respectivele hotărâri au fost adoptate inclusiv cu votul unui consilier județean declafrat incompatibil, respectiv Georgică Ștefan. Vorbim de perioada 2008-2012, când Georgică Ștefan era consilier PDL și, după cum a constatat ANI, a avut nu mai puțin de 486 de contracte cu instituții publice aflate în subordinea sau sub tutela Consiliului Județean din care făcea parte. Raportul ANI spune, printre altele, că, astfel, dl. Ștefan a încălcat Statutul aleșilor locali (Legea 393/2004), art. 77, unde se face referire la faptul că distinșii aleși locali ar trebui să nu poftească la avutul obștesc, iar dacă au un interes în zona de acoperire a vreunui proiect de hotărâre ar trebui să se abțină de la vot și să-și anunțe înainte de ședință interesele, tare și răspicat, să știe lumea. Același Statut al aleșilor locali, la art. 81, spune că: ”Hotărârile adoptate cu nerespectarea dispozițiilor art. 77 sunt nule de drept, potrivit dispozițiilor art. 47 alin. 2 din Legea 215/2001 cu modificările și completările ulterioare”.

Întrebarea la care așteptăm un răspuns de la cei în drept să-l dea este simplă: bugetele votate în perioada respectivă sunt sau nu sunt adoptate cu respectarea legii?

La întrebările noastre au răspuns câțiva dintre cei care pot lămuri într-un fel subiectul.

 Județul și bugetul, consilierii și nulitatea, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dan Vasile Constantin: ”Titlul este exagerat și inexact. Atât timp cât respectivele hotărâri erau legate de bugete și rectificări, respectivul consilier nu avea de unde să știe că, din respectivul buget, s-ar fi putut aloca bani pentru firma lui. Problema e că nu și-a completat declarația de interese. Este o inexactitate. Mă îndoiesc că ar exista vreo hotărâre care să spună că se alocă bani pentru firma lui X. Conflictul de interese este reglementat de legea 161. Conflictul de interese există, dar nu poate să afecteze hotărârile luate și să fie lovite de nulitate. Mă simt jignit când se spune că sunt lovite de nulitate. Și domnul consilier Pruteanu este în regulă. Chiar a primit rezoluție de neîncepere a urmăririi penale. Domnul Pruteanu nu a fost niciodată incompatibil, nici măcar nu a fost formulată incompatibilitatea. A fost doar o suspiciune de incompatibilitate, eu m-am documentat, foarte corect, cu textul de lege în față”.

 Județul și bugetul, consilierii și nulitatea, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vasile Pruteanu: ”Nu știu, nu am citit nimic și nici nu citesc”.

Constantin Iacoban: ”Lucrurile nu mai pot fi date înapoi. Trebuie de văzut pe viitor să nu se mai întâmple așa ceva. Sunt oameni care știau că oamenii respectivi erau incompatibili. Acei oameni sunt vinovați moral și, într-un fel sau altul, prin astfel de lucruri sunt dezamăgiți alegătorii. Oricum, chiar și dacă se știa de incompatibilitate, în contextul în care ar fi fost nevoie, tot se obținea majoritatea pentru că jocurile politice erau făcute de așa manieră și atunci”. (Z.C.H.)

Aviz și legalitate

”Sunt chestiuni delicate, care trebuie studiate. Sunt anumite proceduri care se fac. Bănuiesc că în cel mai scurt timp veți avea un punct de vedere în ceea ce privește legalitatea documentelor, din partea Instituției Prefectului Neamț” – subprefectul Vlad Angheluță.

La Piatra Neamț e bine că nu-i rău

”În Consiliul Local Piatra Neamț nu a fost cazul de incompatibilitate. Am avut situații, însă incompatibilitatea s-a constatat după încetarea mandatului. Este cazul fostului consilier local Andrei Baciu. După aceea, a fost Corneliea Tudorancea, dar nici dumneaei nu mai era consilier local, din 2008. Incompatibilitatea s-a constatat atunci în luna iulie sau august, dar mandatul încetase deja. Noi nu am fost puși în situația de solicita încetarea mandatului niciunui consilier local”. Este opinia mai mult decât avizată a dlui. Vasile Vișan, la vremea aceea secretarul municipiului Piatra Neamț, în prezent consilier pe probleme similare în cadrul Primăriei.

Articolul precedentProfeţiile Elenei
Articolul următorAmical cu surprize