judecator dosareJudecătorul Cristi Dănileţ, membru CSM, a analizat o statistică a judeţelor unde se soluţionează dosare penale privind infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Cifrele analizate sunt pentru anii 2011-2015.

“Judeţul în care sunt cele mai multe dosare cu infracţiuni care privesc viaţa sexuală este Iaşi, unde se înregistrează o creştere constantă a numărului de astfel de dosare. În anii 2011 şi 2012 au fost de 2,5 ori mai multe dosare decât media; în anul 2014 a fost o explozie de dosare, de 5 ori mai mult decât media; iar până la jumătatea anului curent s-au înregistrat 34 de dosare, cam cât înregistrează un judeţ de top într-un singur an. Judeţul Vaslui a ocupat locul doi în anii 2011 şi 2012 şi locul trei în anul următor. Municipiul Bucureşti se menţine din anul 2013 până în prezent pe locul doi. Următoarele judeţe în top 5 sunt Constanţa şi Galaţi. Cele mai puţine dosare de acest gen au fost înregistrate, în perioada 2011-2014, în Covasna şi Harghita. Mai mult, în Covasna nu a fost înregistrat niciun dosar din ianuarie 2014 până acum”, scrie judecătorul Dănileţ pe blog.

Cât priveşte numărul de dosare raportate la populaţia din fiecare judeţ, pe primele 5 locuri se situează judeţele: Vaslui, Iaşi, Botoşani, Vrancea, Mehedinţi. Pe ultimele locuri se situează judeţele: Timiş, municipiul Bucureşti, Bihor, Harghita şi Covasna.

“Menţionez că aceste cifre exprimă doar numărul de dosare în care procurorii au formulat acuzaţii. Evident, numărul de infracţiuni reale comise este mai mare decât numărul de infracţiuni sesizate (pentru că victima alege să nu depună întotdeauna plângere la poliţie/parchet). Faptul că într-un judeţ se înregistrează mai multe dosare ca în alt judeţ nu înseamnă neapărat că în primul se comit mai multe astfel de infracţiuni, ci poate că procurorii şi lucrătorii de poliţie judiciară sunt mai eficienţi ca în celălalt judeţ. Nu am însă datele necesare care să confirme sau să infirme această aserţiune”, mai scrie magistratul.

Dănileţ scoate în evidentă şi o realitate legislativă dureroasă: “Atenţionez că, deşi statisticile demonstrează o creştere a numărului de infracţiuni de viol, respectiv a celor de act sexual cu un minor, Noul Cod Penal intrat în vigoare la 1 februarie 2014 prevede pedepse mai blânde pentru autori decât codul penal anterior.” Datele statistice, aici: statistica-viata_sexuala_rap_la_populatie (ZCH NEWS)

Articolul precedentCeremonie de avansare în grad la Jandarmeria Neamţ
Articolul următorComisarul şef Radu Berejan a fost numit în funcţie
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.