Astăzi, 17 iunie, elevii din județul Neamț au primit un cod unic de forma JJ0000000 la finalul ultimei probe, la matematică, din examenul de Evaluare Națională. Fiecare elev are propriul cod și acesta va fi folosit la afișarea rezultatelor luni, 22 iunie, după prima sesiune de examen din acest an.

 

Schimbarea îi vizează pe toți absolvenții care au susținut examenul național și a fost decisă de Ministerul Educației și Cercetării pe ultima sută de metri, fiindcă inițial părinții au trebuit să semneze un formular tipizat prin care și-au dat consimțământul pentru ca datele personale ale copiilor lor să fie folosite la sesiunea de Evaluare Națională 2020. Și s-a bazat pe solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, invocată în comunicatul de presă publicat tot astăzi de MEC: „În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale prin anonimizarea numelui și a prenumelui. Este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD când notele/rezultatele candidaților vor fi afișate astfel”,  se arată în comunicat.

Codul unic atribuit fiecărui elev este format din indicativul județului – JJ urmat de 7 cifre – și a fost extras din aplicația informatică EvNat de comisiile din școlile care au organizat examenul. Listele cu rezultatele care vor fi publicate pe 22 iunie pe evaluare.edu.ro și la centrele de examen vor conține codul unic al fiecărui candidat, școala de proveniență, notele și media, potrivit MEC. „Decizia a fost luată inclusiv în baza consultărilor cu partenerii sociali – federațiile sindicale reprezentative din învățământ, reprezentanții părinților, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Național al Rectorilor – toți fiind de acord cu anonimizarea datelor cu caracter personal, respectiv a numelui și a prenumelui elevului”, mai precizează MEC.

Contestațiile vor putea fi depuse începând de luni, 22 iunie, între orele 14-19 și a doua zi, între orele 8-12. Reultatele finale vor fi publicate sâmbătă, 27 iunie.

Elevii care au fost în carantină, în izolare din cauza coronavirusului sau care nu au fost primiți la examen din cauza temperaturii mai mare de 37,3 grade se pot înscrie la sesiunea specială și vor putea da examenul în zilele de 29 și 30 iunie. Repartizarea computerizată pe locurile de la licee va avea loc pe 10 iulie.

(C.I.)

Articolul precedentCoronavirus: Alți 3 pacienți din Neamț au decedat, toți aveau și alte boli grave
Articolul următorMăsurile sanitare pentru noul an şcolar vor fi decise în funcție de evoluția epidemiologică din vară

2 COMENTARII

  1. Mi se pare ca asa nu se încurajează performanța. Pentru un elev foarte bun, care a muncit foarte mult, rezultatul de la evaluare este un prilej de mandrie. Cei care au propus ca rezultatele sa fie anonime s-au gandit doar la elevii slabi pregatiti, sa nu rada altii de ei. Cine nu i-a lăsat sa învețe?

  2. Ministrul iInvatamantului are boala psihica, se simte urmarita! Ce rost are sa chinuie mintea elevilor cu coduri de elev, elevii si parintii lor vad aceste rezultate!

Comments are closed.