Jderii – primiți cu onoruri militare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cei 124 de soldați ai Companiei KAF GDA, supranumiți și ”Jderii” au fost primiți în Piața Ștefan cel Mare din Piatra Neamț, cu onoruri militare, după ce, la finalul a șase luni petrecute în teatrul de operațiuni din Afganistan, alături de trupele aliate, s-au întors acasă, pe 16 decembrie. Evenimentul a fost organizat de Batalionul 634 Infanterie ”Petrodava”. La ceremonie au fost prezenți generalul maior dr. Nicolae Ciucă, comandant al Diviziei a 2-a ”Getica”, generalul de brigadă dr. Vasile Roman, comandant al brigăzii 15 mecanizată ”Podul Înalt”, prefectul județului George Lazăr, președintele CJ Neamț Culiță Tărâță și viceprimarul Aurelia Simionică. Ceremonialul a început cu un scurt serviciu religios și cu trecerea în revistă a efectivelor. Alături de ”Jderi” au fost familiile și copiii acestora.
”Dragi camarazi, vă felicit pentru modul exemplar în care v-ați îndeplinit misiunea încredințată în teatrul de operațiuni din Afganistan. Sunt mândru de dumneavoastră, pentru că ați acționat cu profesionalism și ați demonstrat capacitatea crescută a militarilor români de a interacționa și de a coopera cu militarii și polițiștii afgani, precum și cu aliații americani. Vă mulțumesc tuturor pentru modul în care v-ați făcut datoria. Apreciez în mod deosebit solidaritatea și camaraderia de care ați dat dovadă. Vă urez din suflet un bun venit acasă”, le-a spus generalul Nicolae Ciucă soldaților.
Jderii au plecat în Afganistan în luna mai și au fost repatriați pe 16 decembrie. La întoarcere, cei mai mulți din ei au recunoscut că depărtarea de țară, de oraș și mai ales de familie a fost cel mai greu de îndurat.
”Au fost și momente grele, pentru că am stat departe de țară 6 luni, dar experiența a fost unică. Cel mai mult mi-a lipsit familia, mediul de aici și țara noastră, pentru că acolo nu este decât deșert, iar civilizația este complet diferită. Au fost și momente dificile, dar am reușit să trecem peste ele, pentru că am avut sprijinul moral al camarazilor și al familiei. Ne-am simțit, însă, aproape de țară pe 1 Decembrie, de ziua națională”, a spus căpitanul Cristian Magdici, unul dintre militarii recent repatriați.
Timp de şase luni, ”Jderii” din Batalionul 634 Infanterie ”Petrodava” au desfăşurat în teatrul de operaţii din Afganistan, în cadrul ISAF, o gamă largă de misiuni, cea mai importantă dintre ele fiind asigurarea securităţii Bazei Militare Aeriene Kandahar.
”Aţi reprezentat cu cinste şi onoare România, iar în suflet aţi păstrat amintirea meleagurilor nemţene, lucru care ne uneşte şi mă face să fiu cu atât mai mândru de dumneavoastră. Vă admir pentru devotamentul de care daţi dovadă, pentru că ne faceţi să ne simţim mândri că suntem români, pentru sentimentul datoriei ce vă însufleţeşte în desfăşurarea activităţii, ce presupune riscarea vieţii în fiecare moment.
Vă doresc sănătate, putere, misiuni pe deplin reuşite. Dumnezeu să vă aibă în pază şi bine aţi venit acasă!”, a declarat prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr.
Irina CĂLIN

Jderii – primiți cu onoruri militare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Jderii – primiți cu onoruri militare, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentPilde creştin-ortodoxe
Articolul următorPersonalitatea săptămânii: Paisie de la Neamţ, cel canonizat de Biserica răsăriteană