Ursul, care este văzut de câteva zile în zona Bâtca Domanei, s-a întlnit, în seara de 28 noiembrie, cu un bărbat din Roman, care se afla la Piatra-Neamț. Omul s-a speriat și a sunat la 112, cerând ajutor.
”În urma înregistrării sesizării, o patrulă de jandarmi din cadrul Detaşamentului 1 Mobil din Piatra Neamţ s-a deplasat la faţa locului, iar aspectele sesizate au fost confirmate parţial, în sensul că au fost observate urme ale animalului”, a declarat lt. Marius Gămănuț, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Neamț. ”În acel moment, jandarmii au luat legătura cu lucrătorii Ocolului Silvic Vaduri pentru a trimite personalul specializat în zonă. Au mai fost întâlnite astfel de situaţii în ultima vreme şi deşi jandarmii sunt solicitaţi şi intervin de fiecare dată în asemenea cazuri în care animalele sălbatice coboară spre zonele populate, aceştia nu au dotarea necesară pentru a tranchiliza animalul”.
Prin urmare, la ”locul faptei” s-au întâlnit jandarmii și lucrătorii silvici, care s/au uitat la…urmele lăsate de urs. Conform legii, atribuțiile de protajarea a populației de atacurile animalelor sălbatice aparțin jandarmilor. Doar atribuțiile, pentru că militarii nu au o pușcă cu efect tranchilizant cu care să acționeze. Există, însă, un proiect de lege care prevede ca structurile de jandarmi să fie dotate cu dispozitive, armament şi muniţie tranchilizantă pentru a interveni. Însă ursului nu pare să-I pese foarte mult de proiectul de lege. În tot județul Neamț există o singură armă cu tranchilizant la Parcul Natural Vânători. Până vor fi dotați militarii nu există altă cale de acțiune decât…recomandările.
”Jandarmii le recomandă tuturor celor care observă animale periculoase în zone populate să semnaleze acest lucru autorităţilor prin apelul unic de urgenţă ″112″, să nu se apropie de animal şi să nu îl agreseze”, a mai precizat lt. Gămănuț.
La rândul ei, Direcția Silvică Neamț, gestionară a fondului cinegetic nr. 6 Doamna Oanțu, recomandă cetățenilor evitarea accesului în pădure atât ziua cât și, mai ales, pe timpul nopții; recoltarea merelor care au rămas neculese și supravegherea păsărilor și animalelor din curți și grădini.
”În cazul semnalării prezenței unui exemplar de urs în apropiere, toate persoanele se vor îndepărta în liniște, fără mișcări bruște, fără a încerca sperierea sau alungarea ursului cu zgomote, fluierături, țipete, pietre sau bețe, întrucât orice acțiune de acest gen se poate solda cu reacții neprevăzute din partea animalului”, a declarat Viorel Timișecu, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Neamț . ”Se interzice cu desăvârșire amplasarea de lațuri sau capcane de orice fel, sau hăituirea, otrăvirea sau omorârea animalului, toate aceste acțiuni fiind considerate infracțiuni de legislația actuală”.
Pușca și muniția tranchilizantă nu rezolvă, însă, problema decât parțial. Mai trebuie și specialiști, suficient de curajoși încât să se apropie suficient de mult de animal ca să-i poată evalua, din ochi, greutatea, pentru a doza corect tranchilizantul. Până una, alta, pădurarii au amenajat niște puncte de hrănire în zonă, unde au pus porumb și mere, dar se pare că ursul, după ce mănâncă pleacă la plimbare spre puntea de la ștrand.
Cristina MIRCEA