0:00

Jaful de la Bârgăuani, împiedicat în competenţe, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Nu știu de ce aceste audieri trebuie să se facă la București. Dacă vreți, le facem la Bruxelles”, a declarat comisarul-şef Tablan

* “lovitura” din luna mai a produs o “gaură” de 25 de miliarde vechi

Jaful comis în 16 mai, în zona localității Bârgăuani, de pe urma căruia au dispărut 25 de miliarde de lei vechi, se lasă cu noutăți, dar ele nu sunt divulgate deocamdată, pentru a nu pune în pericol ancheta Poliției de la Neamț. Comisarul-șef Paul Tablan (în imagine), șeful IPJ Neamț susține că cercul de suspecți s-a restrâns, dar are şi o nemulțumire legată de modul în care se fac audierile. „Nu știu de ce aceste audieri trebuie să se facă la București. Dacă vreți, le facem la Bruxelles. Este de competența noastră, dosarul este la noi. Se fac audieri, sunt și noutăți, dar în acest moment nu le pot aduce la cunoștință pentru că ne-ar îngreuna activitatea foarte mult. S-au făcut controale și la așa-zișii bișnițari și la casele de amanet. Reprezintă o prioritate pentru Serviciul de Investigații Criminale și nu numai pentru că nu sunt doar dumnealor angrenați în această muncă de identificare și recuperare a prejudiciului. Este evenimentul în care desfășurăm cele mai multe activități, ca prioritate. Avem cunoștință de listele și de suspecții pe care îi documentăm. O să vedem dacă timpul o să ne dea dreptate. Eu sunt convins că o să-i identificăm. S-a mai restrâns și cercul de suspecți”.

În 16 mai a fost jefuită o mașină Dacia, care aparținea Poștei Române, neasigurată, fără pază, fără însoțitori cu armament. În autoturism erau transportate aproximativ 25 miliarde lei vechi, bani pentru pensii, plus corespondență. Dacia a fost blocată în trafic de alte mașini, din care au coborât  persoane cu cagule pe față și au furat banii. Autorii s-au mișcat cu „talent” și au dispărut înainte ca cineva să le poată lua urma. În ciuda filtrelor numeroase, care s-au făcut imediat după producerea incidentului, hoții sunt de negăsit și la această oră. Din primele verificări ale Poliției, a reieșit că mașina Poștei nu era dotată corespunzător pentru a transporta o sumă atât de mare de bani. Polițiștii se ocupă în continuare cu identificarea și căutarea autorilor, dar, în paralel, se fac cercetări și pentru a stabili o eventuală neglijență în cauză, având în vedere că nu s-au respectat minimele reguli de siguranță în transportul de valori. Poliția Neamț susține, în continuare, că acest caz este prioritar. Până acum, poliţiştii au audiat peste 100 de persoane din Bârgăuani, dar nu s-au putut folosi prea mult de informații, deoarece declarațiile au fost diferite. Nici cei doi angajați ai Poștei nu au scăpat de întrebări. Aceștia au picat la testul cu detectorul de minciuni, dar anchetatorii au considerat că sunt sub impulsul emoțiilor și că e necesar să repete testul.

Marian TEODOROF

Articolul precedentSe mișcă patria? Aiurea …
Articolul următorFranța și frații „second-hand” din Neamț