Surprinzător cel puţin pentru opinia publică, aflată în aşteptarea unor pedepse grele pentru jaful comis acum aproape doi ani şi jumătate asupra maşinii Poştei care ducea pensiile spre Roman, Tribunalul Neamţ i-a achitat pe toţi cei trimişi în judecată de DIICOT. În schimb, cei mai mulţi dintre ei au fost găsiţi vinovaţi pentru că au tâlhărit nişte călugări şi au primit, într-adevăr, condamnări serioase. Unele rezultă însă şi din revocarea suspendării unor pedepse mai vechi, dar oricum, per total, se adună ani serioşi de puşcărie.
Cât despre jaful de la Poştă, comisarul şef Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ spune că probabil dosarul se va întoarce la procurori pentru completarea probatoriului, însă „este puţin probabil să fie alţi autori”.
-
Cea mai mare pedeapsă – 13 ani de închisoare
Aşadar, pentru tâlhăriile asupra călugărilor (care strângeau bani pentru diverse investiţii la schiturile şi mănăstirile la care vieţuiesc) condamnările au fost aspre. Cristian Petrachi – 6 ani şi 8 luni, Robert Enăşel – 9 ani şi 10 luni, Rareş Petrachi – 7 ani şi 8 luni, Florin Geană (fost Petrachi) – 13 ani, la care se adaugă pentru toţi 2 ani de pedeapsă complementară după eliberare (n-au voie să poarte arme şi să fie aleşi în funcţii publice). Toţi 4 au fost cercetaţi şi pentru jaful de 2,3 milioane de lei din maşina Poştei. Lista continuă cu Romulus Agafiţei – 4 ani şi 4 luni, Eduard Mărgean – 5 ani şi 6 luni, Florin Feraru – 4 ani, 4 luni şi 270 de zile, Bogdan Voicu – 7 ani, 5 luni şi 20 de zile, Silviu Marin – 5 ani şi 8 luni, Andrei Marin – 3 ani şi 8 luni, Florin Fasolă – 2 ani cu suspendare, termen de încercare de 3 ani şi 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Piatra Şoimului. Bogdan Voicu a fost cercetat şi pentru jaful de la Poştă. Singurul achitat pentru tâlhăriile asupra călugărilor a fost Marian Răzvan Petrachi.
Anchetatorii au stabilit că după furtul sacilor cu bani din maşina Poştei din 16 mai 2013, a tentativei de tâlhărie asupra stareţului de la schitul 12 Apostoli, de lângă Vatra Dornei, în august 2013 şi a tâlhăririi stareţului Mănăstirii Bisericani, din luna octombrie a aceluiaşi an, atât fraţii Petrachi, cât şi Robert Enăşel au prosperat brusc. Au început să arunce cu bani în stânga şi-n dreapta, şi-au cumpărat maşini şi s-au apucat să-şi ridice case. La percheziţiile domiciliare au fost găsiţi 50.000 de lei şi câteva mii de euro, în primă fază şi apoi alţi 20.000 de lei. Niciunul dintre ei nu a recunoscut jaful, dar – vorba unui anchetator – mulţi infractori nu-şi asumă faptele însă asta nu înseamnă că nu le-au comis.
Maşina poştei a fost golită de bani în drum spre Bârgăuani, când cei doi angajaţi, care nu aveau ca mijloc de apărare decât un spray lacrimogen, şi ăla expirat, au fost blocaţi de două maşini în trafic. Mai mulţi indivizi mascaţi i-au imobilizat, le-au luat telefoanele să nu poată suna după ajutor şi i-au închis în compartimentul de marfă al dubiţei, unde fuseseră sacii cu pensiile oamenilor din toată zona. Dosarul a fost preluat de DIICOT, care a cerut arestarea suspecţilor imediat ce s-a stabilit cine sunt. Iar cei trei fraţi Petrachi şi alţi patru indivizi au ajuns după gratii, în vreme ce alti doi erau arestaţi în alte judeţe, pentru alte fapte. Acum, cel puţin până ce procesul va fi rejudecat de Curtea de Apel Bacău, se cheamă că toţi sunt nevinovaţi. (Cristina MIRCEA)