Inspectorii de la ITM Neamț vor să schimbe legislația cu privire la regimul de muncă al zilierilor după ce, spun aceștia, au descoperit mai multe nereguli. Numai în luna octombrie, au fost controlați 27 de beneficiari la care lucrau 82 de zilieri. Inspectorii au constatat 33 deficiențe pentru care s-au dispus 33 măsuri de remediere. Au fost sancționati 2 beneficiari de lucrări, cărora li s-a aplicat 1 avertisment contravențional și o amendă pentru muncă fără forme legale de angajare, în valoare de 10.000 lei. Cele mai multe sancțiuni și amenzi se dau, potrivit inspectorului șef al ITM Neamț, Ioan Popescu, pentru faptul că beneficiarii nu înregistrează zilierii în registrele speciale de evidență. Mai mult, unii beneficiari folosesc, ca un tertip, activitatea de zilier pentru a nu-i angaja pe muncitori.
„Din punctul nostru de vedere credem că zilierii care lucrează în cadrul unor raporturi de muncă ar trebui să fie și ei asigurați. În acest sens am făcut și înaintat niște propuneri ministerului pentru ca aceste lucruri să fie remediate. Atunci când sunt solicitate registre de către beneficiari, ne aplecăm cu mare atenția asupra activității pe care o declară pentru că, de multe ori, sub «umbrela» aceasta a zilierilor se desfășoară și alte activități calificate, nu numai necalificate. Deci facem o «cenzură» în momentul în care eliberăm aceste registre ale zilierilor. Mai departe, inspectorii de muncă nu pot fi în permanență în toate locurile de muncă unde se utilizează zilieri”, a declarat Ioan Popescu, în cadrul unei conferințe de presă.
Acesta a mai precizat că procentul cel mai mare de zilieri din Neamț, de aproximativ 65-70% se regăsesc în domeniul agricol, urmați de cei din domeniul silviculturii, 15-20%, iar restul, în celelalte domenii de activitate. (Marian TEODOROF)