itm sediu 02

În perioada 01.11.2013 – 30.11.2013, 20 de inspectorii Teritoriali de Muncă Neamț au realizat o serie de acțiuni de control în rândul angajatorilor din județ. Au fost verificați 274 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 405 deficiențe în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, din cauza cărora s-au aplicat nu mai puțin de 161 de sancțiuni  contravenționale în valoare totală de 200.300 lei. Mai puțin decât în luna octombrie, când inspectorii au aplicat amenzi totale în valoare de 261.000 de lei. În scădere sunt și accidentele de muncă raportate. Dacă în statisticile din luna octombrie, inspectorii au raportat ticile din luna noiembrie, inspectorii au raportat 11 accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă, în luna noiembrie, numărul lor a scăzut la jumătate, fiind constatate doar 5 astfel de incidente.

Angajați la negru, mai puțini de la o lună la alta

De asemenea, pentru luna trecută, rapoartele ITM arată și o scădere a numărului de cazuri care vizează munca la negru din Neamț. Astfel, în  luna noiembrie inspectorii au găsit doar 12 persoane care munceau fără forme legale, față de 26 depistate în octombrie. De asemenea, în comunicatul remis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț se mai arată că dincolo de munca la negru există încă fenomene prin care angajatorii încearcă să înșele legea. Mai exact, în luna precedentă au mai fost depistate 59 de persoane pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidență al salariaților in format electronic dar pentru care s-a încălcat termenul legal de înregistrare. Actul normativ care reglementează acest lucru prevede ca cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activității, salariatul să fi fost deja înregistrat în baza națională de date. Pentru aceste nereguli constatate, ITM Neamț a dispus 63 de măsuri pentru remedierea problemelor și au fost aplicate și 7 sancțiuni contravenționale.

Ioana HAGI-STAN

1 COMENTARIU

  1. CE BUNA GLUMA E NORMAL CA SUNT MAI PUTINE ACCIDENTE DE MUNCA DACA S-A LUCRAT FOARTE PUTIN ACESTEA SUNT REALIZARILE USL ….

Comments are closed.