0:00

În perioada 01.04.2014 – 30.04.2014, activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamt a avut ca obiectiv principal realizarea acţiunilor din „Programul de acţiuni al Inspecţiei Muncii pe anul 2014”, a obiectivelor stabilite potrivit Legii nr.108/1999 republicată, a Legii nr.319/2006 modificată şi completată şi a Legii nr. 53/2003, republicată. În această perioadă, 23 de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ, au verificat 446 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 424 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea  măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 212 sancţiuni  contravenţionale însumând 333.500 lei.

ITM Neamţ: Amenzi de 333.500 lei în luna aprilie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

DOMENIUL SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII ÎN MUNCĂ

În luna aprilie 2014 au fost realizate 179 vizite de control şi evaluare la unităţi economice. Totodata, cu ocazia controalelor s-au aplicat 189 sancţiuni contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 74.000 lei. În luna aprilie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au fost înregistrate 7 accidente de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă.

DOMENIUL RELAŢIILOR DE MUNCĂ

În luna aprilie au fost controlaţi 267 agenţi economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale din care 18 amenzi contravenţionale, însumând 259.500 lei, respectiv 5 avertismente contravenţionale, pentru încălcări ale Legii nr. 53/2003 republicată şi H.G. nr.500/2011. De asemenea au fost depistaţi 17 angajatori la care lucrau 32 de persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale de angajare a fost de 250.000 lei. În cazul unui angajator, au fost identificate 7 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-a înaintat organelor de cercetare penală documentaţia necesară pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de  art. 264, alin. 4 din Legea nr. 53/2003 republicată. Au fost depistate de asemenea 36 de persoane pentru care angajatorii, au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, cu încălcarea termenului prevăzut de HG nr. 500/2011 (art. 4, alin. 1, lit. a  – cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză) fiind dispuse 52 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor şi totodată au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, din care o amendă în valoare de 8.000 lei şi respective un avertisment.

ITM Neamţ: Amenzi de 333.500 lei în luna aprilie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

EVENIMENTE DEOSEBITE

* Campania Naţională de supraveghere a pieţei produselor industriale în domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii conform programului sectorial pentru anul 2013, coordonat de către Comisia Europeană. În luna martie 2014, au fost verificaţi 4 agenţi economici. Au fost identificate 35 produse care au fost controlate în conformitate cu:

* H.G. 457/2003 – privind asigurarea securităţii utilizatorilor de echipamente electrice de joasă tensiune;

* H.G. 1029/2008 –  privind conditiile introducerii pe piaţă a masinilor;

* H.G. 332/2007 – privind  stabilirea procedurilor pentru aprobarea de tip a motoarelor destinate a fi montate pe maşini mobile nerutiere şi a motoarelor destinate vehiculelor pentru transportul rutier de persoane sau de marfă şi stabilirea măsurilor de limitare a emisiilor gazoase şi de particule poluante provenite de la acestea, în scopul protecţiei atmosferei;

* H.G. 1756/2006 – privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor.

Nu au fost constatate neconformităţi şi nu au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

* Întâlnire de  informare a angajatorilor cu aspecte referitoare la activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri şi modul de aplicare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, modificată şi completată de Legea nr. 18/2014. În data de 29.04.2014, la sediul ITM Neamţ, s-a desfăşurat o şedinţă de informare, la care s-au prezentat 23 angajatori.

* Campanie europeană pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor.

a) Obiective:

– creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă;

– stabilirea măsurilor care se impun ca urmare a nerespectării de către angajatori şi lucrători, a prevederilor actelor normative în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în scopul prevenirii producerii evenimentelor în timpul desfăşurării activităţilor la locurile de muncă şi posturile de lucru;

– promovarea exemplelor de bune practici şi a soluţiilor pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel la nivel national.

b) Campania se va desfăşura în următoarele sectoare economice: producţia alimentară, prelucrarea metalelor, îngrijirea sănătăţii, HoReCa (hoteluri, restaurante, catering), vânzarea cu amănuntul şi en-gros (depozitare).

c) Campania pentru prevenirea alunecărilor şi căderilor la acelaşi nivel se va desfăşura în trimestrele I – IV 2014 (perioada 01.01 – 31.12.2014), în şase etape distincte. În data de 30.04.2014, la sediul ITM Neamt, s-a desfăşurat o şedinţă de informare şi conştientizare a angajatorilor, la care s-au prezentat  52 de angajatori.

În luna aprilie 2014, inspectorii de muncă au participat la 3 şedinţe ale comitetelor de securitate şi sănătate în munca, organizate de 3 angajatori, şedinţe care au avut ca obiect îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii în muncă.

În luna  aprilie 2014, ca o alternativă la activitatea de control, s-au organizat întâlniri cu 23 angajatori, ocazie cu care s-a evidenţiat din nou principalul obiectiv în domeniul relaţiilor de muncă, respectiv: identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, cât şi riscurile ce le implică folosirea forţei de muncă fără forme legale. Au fost dezbătute rezultatele activităţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă până la această dată şi s-a luat act de faptul că încă mai sunt angajatori care nu înţeleg să respecte dispozitiile legale în domeniul legislaţiei muncii, folosind în continuare persoane fără forme legale de angajare. (ITM Neamţ)

Articolul precedentContractul de asigurare socială
Articolul următorElevii „au dezbătut” pentru națională