damigeanaAvând în vedere că, toamna trecută, un bărbat din Dulceşti a murit, iar trei persoane din Vaduri şi Zăneşti au fost intoxicate grav cu dioxid de carbon rezultat din fermentarea mustului, ISU Neamţ atrage atenţia oamenilor care obişnuiesc să facă vin acasă în legătură cu regulile pe care trebuie să le respecte.

Din procesul de fermentaţie rezultă dioxid de carbon – un gaz toxic, imposibil de detectat pentru că este inodor şi incolor, şi tocmai de aceea extrem de periculos.

„Pentru a evita cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, acumulat în beciurile proprii, pe timpul fierberii mustului, în vederea obținerii vinului, vă recomandăm următoarele:

  1. Nu intrați în încăperi în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare.
  2. Anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere.
  3. Verificați cantitatea de oxigen din încăperea în care intrați. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezența acestuia într-o încăpere este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen.
  4. Sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
  5. Nu intrați în încăperea în care există deja o victimă pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră.
  6. Cereţi ajutor, folosind numărul unic de urgenţă „112”, în orice astfel de situație”, se arată în comunicatul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. (ZCH NEWS)
Articolul precedent„Bani de liceu” pentru mii de elevi din județele Moldovei
Articolul următorControl operativ în toate farmaciile din Moldova
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.