isu neamt siglaPrin ordin al ministrului Afacerilor Interne, ISU Neamţ are propriul însemn heraldic, începând cu data de 2 septembrie 2015.

Însemnul păstrează în compoziţie elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne: pe fond purpuriu, o acvilă cruciată, de aur, cu capul spre dreapta, ciocul şi ghearele roşii, aripile deschise, ţinând în gheara dreaptă o spadă de argint şi în stânga o ramură de măslin verde.

În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: AUDACIA ET DEVOTIO (CURAJ ŞI DEVOTAMENT).

În exergă, între două cercuri liniare aurii, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, de aur, pe fond purpuriu: INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ „PETRODAVA” AL JUDEŢULUI NEAMŢ .

Pe pieptul acvilei, un scut tăiat în furcă răsturnată:

În cartierul 1, pe purpuriu, două topoare încrucişate în săritoare, suprapuse de o cască de pompier aşezată din profil, dedesubt o grenadă explodând, de la care pornesc în dreapta şi în stânga ramuri de stejar, totul de argint.

În cartierul 2, pe argint, o turtă portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat.

În cartierul 3, pe albastru, capra neagră, sărind spre dreapta peste o stâncă din argint.

Semnificaţia elementelor din compunerea însemnului heraldic:

Casca şi topoarele sunt preluate din însemnele pompierilor militari folosite din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Grenada explodând aminteşte de participarea pompierilor militari la Războiului pentru cucerirea Independenţei de Stat a României.

Ramurile de stejar – forţa, puterea, autoritate veche.

Turta portocalie, încărcată cu un triunghi albastru, alezat – protecţia civilă;

capra neagră şi stânca – elemente preluat de la stema judeţului Neamţ, pe teritoriul căreia unitatea îşi desfăşoară activitatea.

Conform declaraţiei inspectorului şef, colonelul Ioan Niţică, însemnul heraldic va fi folosit pentru identificarea unităţii, în activităţile de protocol şi la corespondenţă. (ZCH NEWS)

Articolul precedentGheorghe Ştefan a rupt orice legătură cu Piatra Neamţ!
Articolul următorSabie de samurai găsită la percheziţie în casa unui VIP
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.