nitica 2015 02După simularea de cutremur de marţi, 13 octombrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) “Petrodava” al județului Neamț a tras concluzii îngrijorătoare.

Dacă elevii au înţeles APROAPE TOŢI (ceea ce nu e puţin lucru!) cum trebuie să procedeze în caz de cutremur, pentru a nu suferi răniri sau chiar mai rău, agenţii economici şi instituţiile s-au arătat DEZINTERESATE de fenomen.

“În urma centralizării și analizării concluziilor arbitrilor, precum și a chestionarelor de feed-back completate în urma exercițiului, au reieșit următoarele concluzii:

* ca urmare a desfășurării în ultimii ani a unor astfel de exerciții la nivel județean, constatăm o îmbunătățire substanțială a modului de comportare a elevilor. Astfel, începe să devină o obișnuință adăpostirea sub bănci pe timpul cutremurului, evacuarea în ordine și deplasarea pe locul de adunare;

* în majoritatea unităților de învățământ, profesorii au prezentat/reamintit elevilor regulile de comportare în caz de cutremur, dar există și situații în care acest aspect a fost omis, ceea ce a condus la un comportament neadecvat pe timpul exercițiului. Astfel, au existat situații în care la ieșirea din clădiri nu s-a realizat prin protejarea capului cu genți, manuale etc;

* deși au fost informați, marea majoritate a instituțiilor și operatorilor economici au ignorat semnalul de alarmă și nu au desfășurat un exercițiu propriu de evacuare”, a declarat col. Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.

Prin desfășurarea acestui exercițiu, ISU Neamţ apreciază că a reușit să mai facă un pas în demersul de comunicare a riscurilor către populație, precum și a modului de comportare în cazul producerii acestora.

“Prin tematica din acest an a Zilei internaționale de reducere a riscului dezastrelor, Knowledge for life (cunoștințe pentru viață), Organizația Națiunilor Unite ne propune să nu așteptăm producerea unui dezastru pentru a învăța cum să ne protejăm, ci să învățăm din experiența altora”, a mai spus col. Ioan Niţică. (ZCH NEWS)

Articolul precedentProiectil exploziv dezgropat din curte
Articolul următorPoliţiştii se tem de păduchii deţinuţilor
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.