Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a prezentat, marţi, 31 ianuarie, bilanţul activităţii de anul trecut.
După cum se precizează pe portalul Poliţiei Neamţ, “în anul 2016, menținerea ordinii și siguranței publice a constituit un obiectiv prioritar la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Neamț, sens în care s-a asigurat reacţia adecvată, calificată şi eficientă la solicitările cetăţenilor şi protejarea intereselor legitime ale acestora, împotriva tuturor faptelor de natură penală sau contravenţională”.
Concret, s-a promovat un “sistem integrat de ordine și siguranță publică”, s-au intensificat activităţile de patrulare, fie independent, fie cu jandarmii sau cu poliţiile locale. Acestea par a fi dat şi rezultate, de bine ce IPJ Neamţ apreciază că s-a realizat “reducerea cu 21,64% a infracţiunilor stradale sesizate, față de anul 2015”. Un alt fapt pozitiv scos în evidenţă este “intervenţia eficientă la 22.435 de solicitări prin SNUAU 112 (cu 9,9% mai puține decât în anul 2015), din care 8.991 în mediul urban şi 13.444 în cel rural”.
“Un rol importat în reducerea infracționalității au avut și activitățile derulate în anul 2016 pe linia prevenirii criminalității, ce au vizat cele două direcții de acțiune prioritare, stabilite de Poliția Română, delincvenţa juvenilă și victimizarea minorilor și prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului”, mai precizează IPJ Neamţ.
Trei programe de prevenire derulate au dus la aceste succese, consideră conducerea Poliţiei Neamţ:
- Programul de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor 2016, ce a avut ca scop diminuarea riscului infracţional şi victimal în rândul minorilor la nivelul judeţului Neamț, document structurat pe două module: prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor şi prevenirea violenţei în mediul şcolar;
- Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului – furturi și înșelăciuni 2016, derulat pe întreg anul 2016 şi care a avut ca țintă creşterea gradului de siguranţă publică a cetăţenilor din mediul urban şi rural, pe cele două paliere: prevenirea infracţiunilor de furt şi prevenirea înşelăciunilor judiciare.
- Programul local de prevenire a accidentelor rutiere a avut drept principale obiective: eficientizarea activității grupului de lucru prin dezvoltarea și continuarea colaborării cu alte instituții care au atribuții în domeniu; a acțiunilor de impunere a legii în vederea reducerii numărului accidentelor rutiere. În cadrul acestei priorități au fost derulate 104 întâlniri cu grupuri țintă care au avut ca beneficiari direcți 5.556 preșcolari, elevi, profesori, pensionari, bicicliști și conducători de atelaje hipo.
“Acţiunile viitoare ale poliţiştilor nemțeni vor viza îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră. De asemenea, rămâne o prioritate asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale”, se precizează în acelaşi document.
Cum apreciază anul 2016 comisarul-şef Paul Tablan, comandantul IPJ Neamţ, puteţi afla AICI. (ZCH NEWS)