reclama autocenter

Ionut Badescu ( in stanga imaginii)

Ionuț Bădescu a împlinit 35 de ani, pe data de 25 ianuarie, iar faptul că nu a fost integralist, nu i-a stricat acestuia bucuria de a juca. Veteranul Ceahlăului declară că se simte bine în teren și nu are de gând să se lase de fotbal. Bădescu a devenit un jucător emblematic pentru Ceahlăul, însă, pe data de 30 iunie îi expiră contractul cu formația pietreană. Dacă în ultimele șase luni de contract sunt fotbaliști care nu sunt prea folosiți în Liga I, cu Bădescu a fost altceva. Antrenorii s-au bazat pe serviciile lui și se pot baza în continuare. Pe data de 17 iunie, când, cel mai probabil, lotul Ceahlăului se va reuni, Bădescu va ști dacă i se va propune o prelungire a contractului cu Ceahlăul.

Coleg cu Mutu, Coman, Neaga şi Bratu

Ionuț Bădescu își amintește cu nostalgie despre educația primită în familie. „Sunt crescut într-o familie de sportivi. Tata a fost fotbalist şi antrenor, iar eu şi fratele meu suntem fotbalişti“, povesteşte jucătorul. Ionuţ recunoaşte că a fost norocos să aibă un astfel de mentor, iar dragostea pentru fotbal a fost un sentiment transmis din tată în fiu. „Lucram foarte mult, chiar şi după antrenamente, dar la echipă jucam după valoarea mea“, își amintește mijlocașul Ceahlăului. La vârsta de 13 ani a evoluat timp de un an la echipa de juniori a clubului FC Argeş. Pe vremea aceea era coleg cu Adi Mutu, Dani Coman, Cristi Bratu şi Adrian Neaga. Pe vremea aceea, clubul piteștean era recunoscut ca fiind un centru redutabil de tinere talente, abonat la premii la toate categoriile de vârstă ale juniorilor. „Aproape toţi copiii de atunci am ajuns fotbalişti de primă ligă. Îl apreciez mult pe Adi Mutu pentru că ştiu cât de ambiţios era. Dacă nu marca la un meci, plângea la vestiare“, îşi aminteşte Bădescu. Deşi la juniori a jucat pe post de atacant, de la 18 ani, în momentul în care a început să joace la echipe de seniori, a ocupat postul de mijlocaş dreapta.

S-a consacrat la Farul Constanța

Ionuț Bădescu a debutat ca senior într-o echip de divizia B, ARO Câmpulung Muscel, iar doi ani mai târziu juca în prima ligă la Farul Constanţa, echipă unde a cunoscut și consacrarea ca miljocaș și unde a avut un contract ce s-a întins timp de şase ani. „Mijlocașul are o misiune grea. Trebuie să ajute şi fundaşul şi atacantul“, povesteşte fotbalistul, adeptul tipului de fotbalist complet, care a jucat timp de un an şi în prima ligă bulgară, la Naftex Burgas. „A fost o experienţă foarte frumoasă în Bulgaria, erau acolo condiţii cum în România au doar cei de la Steaua şi Dinamo“, își amintește Ionuţ Bădescu. În cariera jucătorului au urmat alţi doi ani şi jumătate la Oţelul Galaţi, iar din 2008 este titular la echipa de la poalele Pietricicăi. Deşi a trecut pe la mai multe echipe şi a lucrat cu mai mulţi antrenori, Bădescu spune că a avut câte ceva de învăţat de la fiecare. „Cel mai aproape mi-a fost Mihai Stoichiţă, un om extraordinar pe care l-am avut antrenor la Galaţi, iar cel mai mult am avut de învăţat de la Florin Marin“, a declarat Ionuţ Bădescu.

Joacă din plăcere

„Partea frumoasă este că merg cu drag la stadion şi joc cu plăcere fotbal. Tata nu m-a obligat să fac fotbal, mi-a plăcut mie foarte mult. Partea mai puţin plăcută este atunci când stăm departe de familie, avem multe cantonamente şi un program strict. Se zice că fotbalul e uşor, dar nu-i chiar aşa. Trebuie să ai mereu grijă la greutate şi să faci sacrificii”, îi sfătuiește mijlocașul pe cei tineri, care vor să facă carieră în Liga I. Bădescu se simte încă în formă și nu și-a pus problema retragerii din fotbal. „Nu ştiu până la ce vârstă voi juca. Important e să fiu sănătos şi să nu am accidentări, să pot fi disponibil pe teren. După ce termin cariera de jucător mi-ar plăcea să fiu antrenor la o grupă de copii”, mărturisește Bădescu.

Familist convins

Ionuţ preferă să-şi petreacă timpul liber alături de prieteni şi nu pierde nicio ocazie să fie alături de familie. „Iubesc muntele şi-mi place să călătoresc. La oameni apreciez sinceritatea, naturaleţea şi veselia pentru că mie îmi place să glumesc mult“, se destăinuie fotbalistul. Ionuț Bădescu a jucat în 29 de meciuri în campionatul trecut, în 16 fiind introdus în teren pe parcursul jocului, iar în 11 partide a fost înlocuit, în repriza a doua. A marcat un gol și a avut două pase de gol la activ, iar în Cupa României a bifat două meciuri pentru Ceahlăul în care a marcat un gol și a dat o pasă decisivă de gol.

Badescu a fost capitanul Ceahlaului in amicalele jucate in Antalya

Ionut Badescu in actiune

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentControale la exploatațiile de ovine și caprine
Articolul următorNașpa români