Actualizare: O victorie preliminară pentru Ionel Arsene, după ce o instanță din Bari a amânat procedura de extrădare a sa din motive medicale.
„Curtea de Apel din Bari a suspendat pentru moment predarea condamnatului fugar Ionel Arsene pe motive medicale.
Experții numiți de instanță vor face expertiza solicitată de avocați (să se constate că are probleme psihice), pentru a vedea dacă se confirmă situația sa medicală. Statul român a așteptat mult timp pentru hotărârea definitivă de predare. Ea este doar suspendată până se obțin rezultatele expertizei și sperăm să efectuăm predarea la final. Sistemul penitenciar din Romania are unde să trateze deținuții, sunt spitale-penitenciar pentru toate tipurile de afecțiune”.
Știre inițială: După cum se prefigura încă de acum câteva zile, avocații italieni care îl reprezintă pe fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene au depus o plângere la CEDO împotriva României. Motivul invocat este că în țară ar fi supus la tratamente inumane.
Avocații italieni au depus, de asemenea, o cerere la o instanță italiană de a pentru suspendarea predării lui Ionel Arsene și dispunerea unei expertize medicale prin care să se constate problemele psihice cu care s-ar confrunta acesta (amănunte aici).
Ministerul Justiției, Alina Gorghiu a declarat: „Magistratul de legătură cu Italia de la Ministerului Justitiei mi-a adus la cunoştinţă că avocaţii condamnatului fugar Ionel Arsene au sesizat CEDO pe motiv că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane/degradante (art. 2, 3 şi 4 din CEDO). Ministerul Justiţiei şi ANP au depus la dosarul în care deja s-a dispus de instanţa italiană returnarea condamnatului fugar documente în care evidenţiem condiţiile la standardele europene din penitenciar”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
O decizie a instanței din Italia este așteptată în cursul acestei săptămâni.
Ionel Arsene a fost condamnat definitiv la 6 ani și 8 luni de închisoare pentru trafic de influență.
Z.C.