Muzeul de istorie Roman găzduiește, pentru o lună, expoziția ”Jucării de altădată”, ca un preambul al apropiatei Zile a copilului, dar și ca o alternativă la programele ”Școala altfel” din unitățile de învățământ din oraș.
La deschiderea expoziției, au luat parte viceprimarul Romanului, Roxana Iorga, și elevii din clasa a VI-a C, de la Școala gimnazială ”Alexandru Ioan Cuza” din Roman, însoțiți de profesoara Ioana Popovici. Prezentarea expoziției a fost făcută de muzeograful Otilia Mircea și de colecționarul Șerban Gorea.
Vorbind despre jucării, muzeografa Otilia Mircea a pomenit și despre proiectul ”Voluntari în muzeu” și despre ce își propune în viitorul apropiat proiectul: ”Odată cu deschiderea expoziției, debutează și o altă activitate, în cadrul proiectului «Voluntari în muzeu», activitate prin care voluntarii vor colecta, de la prieteni, de la colegi, jucării pe care le vom dona de Ziua copilului”.
Doamna viceprimar, profesoară, până de curând, la școala ”Al.I. Cuza”, a ținut să intervină: ”Pot să «ridic la plasă», cum se spune, un eveniment care s-a întâmplat deja în școală: noi am mai avut acțiuni similare. Am donat copiilor de la Centrul «Speranța», acum două luni, 60-70 de jocuri, dar și rechizite. Acești copii sunt deja «pliați» pe astfel de acțiuni, li se potrivește mănușă și, bag mâna în foc, că aveți parteneri de nădejde în ei în acest proiect”.
Iulian Gorea: ”Ideea colecționării de jucării mi-a dat-o fiul meu. El a găsit pe un site de vânzări-cumpărări o mașinuță exact ca aceea cu care mă jucasem eu în copilărie. Și, având el o mulțime de mașinuțe – fiindcă e pasionat de mecanică și de tot ce se învârte, i-am tot cumpărat mașinuțe -, mi-a spus: «Tată, eu am atâtea mașinuțe, ce-ar fi să ai și tu una a ta?» Am cumpărat acea mașinuță, iar când am pus mâna pe ea mi s-au reactivat toate amintirile din copilărie. Și asta se întâmpla când aveam vreo 40 de ani! Așa am descoperit sursa de la care să-mi încarc bateriile: merg în copilărie, mă întorc în prezent și rezist o vreme, apoi iar mă duc în copilărie și tot așa. De unde procur jucăriile? Majoritatea din târguri, dar mai sunt oameni necăjiți care le adună chiar și din coșurile de gunoi și încearcă să le valorifice cumva. Le iau le spăl, le igienizez, le dezinfectez și, când e cazul, le recondiționez și apoi intră în colecție. Aceasta este a cincea ieșire în public a jucăriilor mele. Ca reacții într-o astfel de expoziție… da, am văzut o imagine extraordinară: tatăl și fiul, în fața unei vitrine cu mașinuțe. Tatăl se uita pierdut la o mașinuță…, dar pierdut de tot, întors complet în copilărie… iar fiul, care probabil nu-l văzuse în viața lui pe taică-său în starea aceea, se uita la el extrem de mirat, îl trăgea de mână și bărbatul nu răspundea, era plecat în copilăria lui…” (D.A.)