0:00

Investigații obligatorii pentru persoanele sănătoase, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Începând cu acest an, persoanele sănătoase vor beneficia de o consultație pentru prevenție. Cei cu vârsta de până la 40 de ani vor trebui să “se caute” odată la trei ani, în timp ce persoanele care depășesc această vârstă vor trebui să facă investigații anuale, astfel încât o eventuală afecțiune să fie depistată la timp. Decizia este luată de conducerea Ministerului Sănătății, iar modul de punere în practică se va cunoaște până cel târziu la 1 martie anul curent. Odată cu emiterea normelor, este foarte posibil ca cei care nu-și fac aceste investigații să riște o sancțiune. Conducerea Spitalului Roman spune că măsura este foarte bună, fiind mai “ieftin” să previi, decât să tratezi o afecțiune deja agravată.

“La videoconferința cu ministrul sănătății s-a discutat implementarea pachetului de bază pentru servicii medicale. O noutate o constituie consultația pentru prevenție. Orice om sănătos, sub 40 de ani, va beneficia de consultație pentru prevenție la trei ani, iar cei de peste 40 ani la o consultație anuală. În plus, s-a introdus consultația multidisciplinară complexă anuală pentru pacienții cronici, adică cei diabetici, cu afecțiuni pulmonare, cardio-vasculare sau cei oncologici. De la 1 februarie va fi emisă Hotărârea de Guvern, urmând ca pe 20 februarie să se aprobe normele de bază, astfel încât de la 1 martie să implementăm aceste pachete”, a declarat doctorul Cătălina Pălăncianu, managerul unității medicale.

Ministerul a pregătit pentru acest an trei pachete de servicii: unul minimal – pentru neasigurați, unul pentru toți asigurații și programele de sănătate, care rămân la fel. Totuși, pentru pacienții neasigurați, cheltuielile nu sunt nepărat minime.

„Minimal poate însemna glicemie și hemoglobină, dar dacă este victima unui accident rutier, este nevoie și de CT. La o urgență nu avem ce face”, a precizat managerul unității.

Conform conducerii spitalului este posibil ca persoanele sănătoase care refuză să-și facă analizele să fie amendate sau sancționate în vreun fel, așa cum se întâmplă în alte țări civilizate. În același timp, ca și în alți ani, serviciile în spitale se vor face funcție de bani, punându-se accent pe banii din buget și cantitate și mai puțin calitate.

Claudia MATEI

Articolul precedentTâlhar arestat preventiv
Articolul următorCELE MAI FRUMOASE POEZII ROMÂNEŞTI