0:00

Învățământul vrea proteste… fără gălăgie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amenință Guvernul cu proteste, dacă nu le sunt respectate solicitările. Nu sunt puține și după cum susține prof. Gabriel Plosca, președintele sindicatului din Neamț, acestea au vechime.

„Lista cu revendicări a fost stabilită în urmă cu două săptămâni, dar ele sunt mult mai vechi. Am trimis către toate școlile anunțul programului cu revendicările pe care le avem. Reacția reprezentanților unităților de învățământ este una de susținere, deoarece aceste revendicări vin din partea lor. Sunt cereri, care au fost formulate de cei care lucrează în sistemul învățământului”, a declarat prof. Gabriel Ploscă.

În momentul de față reprezentanții sindicatului nemțean preferă o rezolvare fără prea mare gălăgie astfel încât niciun cadru didactic să nu aibă de suferit. Programul protestelor nu a fost stabilit încă, dar pașii se cunosc.

„Dacă nu ne sunt respectate solicitările vom picheta Guvernul, pentru că acolo se aprobă bugetul pentru anul 2014. După aceea vom organiza un miting de mari proporții și în cele din urmă vom organiza marșuri de protest. Aceasta este forma la care nu ne dorim să ajungem. Sperăm să se poată rezolva pe cale amiabilă”, a precizat prof. Gabriel Ploscă.

Adio politizării în educaţie!

Din școli, notificările se văd la fel, iar reprezentanții unităților de învățământ sunt de acord cu solicitările expuse de FSLI. Una din revendicările formulate de sindicaliștii din educație și care a fost înaintată Guvernului face referire la depolitizarea învățământului.

„În sensul că, în dobândirea funcției de director al unității de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unității și nu factorilor politici”, se arată într-un comunicat remis de FSLI. „Revendicările colegilor noștri sunt și revendicările noastre, a celor care conducem unitățile de învățământ. Este nevoie de o salarizare corespunzătoare și de un management intern bazat pe competențe. Sunt de acord și cu depolitizarea învățământului, pentru că așa se poate face performanță, cu oameni care cunosc bine probleme cu care se confruntă o unitate școlară”, a spus prof. Daniela Neamțu, directorul Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț.

„Am primit lista cu revendicări. Am și afișat-o și în cancelarie. Sunt întru totul de acord, pentru că, până la urmă, sunt niște cereri legale. Cerem doar să se respecte legea. La noi la români este o vorbă: «Unde-i lege, nu-i tocmeală». Numai că la noi e tocmai invers: «Unde-i lege, e tocmeală». Despre depolitizare pot să vă spun că susțin acest demers. Am fost 16 ani inspector școlar ales de cadrele didactice. Ar trebui ca pentru aceste funcții să se organizeze concurs, nu să se facă numiri pe criterii politice. Directorii de școli trebuie recunoscuți de colectiv, nu să fi pe funcție doar pentru «să trăiți dom´ director». Numai un director ales pe competențe poate face performanță și poate fi recunoscut de cei din jur. Trebuie să fie tot voință politică de a se da concursuri pe competențe”, a menţionat prof. Mihai Pavel, directorul Colegiului Tehnic din Piatra Neamț.

„Sunt revendicări care fac parte din lege. Sunt de acord cu ele și susțin depolitizarea învățământului. Asta se poate face prin organizarea de concursuri. Directorii ar trebui să dea un concurs pe bază de competențe. Cred că nu s-au mai dat concursuri de prin 2008, din lipsă de legislație”, a declarat Mariana Paleu, director la CT „Gh. Cartianu” din Piatra Neamț.

Cea mai mare parte din revendicările sindicaliștilor din educație au ca termen de soluționare data 30 noiembrie 2013. Practic, aceştia anunță că, dacă cererile lor nu vor fi luate în seamă până la acea dată, se va proceda la stabilirea unui program de proteste. (M. TEODOROF)

Articolul precedentBokaric mai aşteaptă
Articolul următorElena Udrea, week-end la Roman