0:00

Interviu cu Mihaela Mereuță, directorul Bibliotecii Judeţene ,,G.T. Kirileanu” Neamţ

Interviul de sâmbătă. Mihaela Mereuță: Cartea rămâne principala sursă de (in)formare pentru toate vârstele, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPentru cei care nu o cunosc, Mihaela Mereuță este absolventă de istorie şi drept, cu studii postuniversitare de biblioteconomie şi ştiinţa informării, management instituții publice și are, printre altele, un master în studii europene. Ne-am propus să aflăm direct de la sursă mai multe detalii despre activitățile ce se desfășoară în acest sanctuar al cărților, biblioteca.

– Câtă lume vine la bibliotecă să citească carte? Câţi împrumută carte, raportat la situaţia de acum 2-3 ani?

– Mihaela Mereuță (M.M): Datele statistice  ale anului 2021 indică următoarele:  389.569  documente difuzate împrumutate la domiciliu sau consultate pe loc,  180.428  vizite directe utilizatori,  11.214  participanți la evenimente/acțiuni culturale, cât și 9.319 utilizatori activi  din care 1154 utilizatori nou înscriși. Este o sensibilă creștere față de anul 2020 care a înregistrat un număr de 8593 utilizatori activi, cu numai 817 nou înscriși. Biblioteca publică în societatea contemporană are un rol strategic important, ea oferă acces egal la informație, indiferent de suport. Biblioteca trebuie văzută ca un centru de învățare și pentru tehnologia informației, și, implicit, dotată cu logistica necesară.

– Care sunt categoriile sociale care împrumută frecvent carte?    

– M.M.: Chiar și în contextul pandemic al anilor 2020-2021 noi categorii de public s-au îndreaptat spre biblioteca publică, găsindu-i utilitatea prin asigurarea unui important suport informațional și documentar pentru dezvolarea personală și profesională, prin serviciile de lectură publică oferite tuturor segmentelor de public.

Din analiza datelor statistice, putem concluziona că, preponderent, beneficiari ai serviciilor de bibliotecă, ai activităţilor cultural-educative și formative sunt: preşcolarii, elevii, studenţii, tinerii și adulții, persoanele de vârsta a treia și a patra, persoanele în tranzit,  turiştii. Datele statistice pentru anul 2021, ne arată că grupurile țintă reprezentate de copiii din categoriile de vârstă 0-6 ani și 7-14 ani, răspund în mod constant provocărilor culturale lansate de bibliotecă, prin acces la colecții, dar și prin proiectele care se bazează pe educația non-formală, pe experiment, dar și pe studiu, interpretare de text, joc de rol, comunicare în grup și lucru în echipă. Facem precizarea că, aceste activități dedicate copiilor s-au desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor de igienă și prevenție SARS-COV2, ele au presupus organizarea activităților în grupuri mici și lucrul în echipă și acasă și on-line.

Deci, copiii și tinerii sunt, în general, categoriile predominante cu o reprezentare importantă în numărul de utilizatori ai serviciilor de bibliotecă, urmați de adulți/grupa de vârstă 26-60 ani.

Remarcăm, de asemenea, o creștere a interesului de accesare a serviciilor de bibliotecă, în ultimii ani, a grupei de vârstă 26-40 ani,  cât și a  seniorilor (grupa de vârstă peste 61 de ani), raportat la numărul de utilizatori nou înscriși.

Adulții din grupa de vârstă 26-60 ani sunt o prezență discretă și în anul 2021 între consumatorii serviciilor noastre, utilizând deopotrivă serviciile tradiționale de bibliotecă, împrumutul de carte/documente la domiciliu, studiu, lectură și informare prin săli de lectură/module de lectură din secții specializate, informații și referințe bibliografice și comunitare, legislație.

În contextul pandemic al anului 2021 s-a înregistrat și o participare moderată la evenimente/activități culturale și educative, respectiv 11.214  de participanți la 1.295 de evenimente. Anul trecut toate evenimentele s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de prevenție și igienă sanitară stabilite în contextual pandemic provocat de SARS-COV2.

– Trăiţi printre cărţi, ce aţi mai citit şi ce le recomandaţi cititorilor, eventual dintre scriitorii nemţeni sau din regiune?

– M.M.: Cea mai recentă carte citită de mine a fost volumul Din istoria cărții și a tiparului românesc, de Doru Bădără.

Titluri ale autorilor locali foarte solicitate în ultima perioadă sunt: Suspectul, Tunica de piele, Ora 25, Nemuritorii de la Agapia/ Constantin Virgil Gheorghiu; Fericire sub limite/ Vasile Baghiu; Teona, Sfârșitul înserării/ Constantin  Munteanu; Ultima sirenă/Lucian Strochi; Aiud însângerat/Grigore Caraza; Ramura de liliac/Dan Iacob.

– Se vorbeşte foarte mult despre digitalizare, câte din volumele existente în bibliotecă sunt disponibile în format electronic sau online?

– M.M.: Dintre serviciile moderne de bibliotecă, reprezentativ este și accesul la colecțiile digitizate prin intermediul Bibliotecii digitale. Biblioteca digitală conține în momentul de față 17.539 obiecte digitale (cărți / ziare în format pdf.), respectiv 424.701  pagini scanate și prelucrate.

Documentele sunt grupate în colecții și cele noi sunt create în funcție de aniversările, comemorările și evenimentele ce au loc în cursul anului. Astfel, în 2021 au apărut următoarele colecții: Tudor Vladimirescu – 200 de ani de la începerea revoluției conduse de (23 ian. 1821) 48 documente – 7000 pagini; Vasile Alecsandri  200 de ani de la nașterea scriitorului (14 iun.1818 sau 21 iul./2 aug.) 50 documente – 11262 pagini; Secolul XIX  44 documente – 11347 pagini anii 1833 și 1834 din nevoia de prezervare şi valorificare a documentelor cu valoare patrimonială existente pe suport tradiţional; Ion Luca Caragiale -170 ani de la naștere și 110 de la moarte (13 februarie 1852 – 9 iunie 1912) 24 documente  – 5972 pagini; Alte documente: 23 documente – 6000 pagini;  Județul Neamț 629 documente – 100.161 pagini. (continuă din anul 2020 și în cadrul ei se află cărți ce conțin informații care au legătură cu județul Neamț).

Foarte multe activități din proiectele dedicate copiilor și tinerilor s-au derulat în sistem mixt, fizic dar și on-line. Un rol important l-a avut promovarea on-line, de aceea a crescut numărul de accesări de la distanță a bibliotecii în anul 2021. Am avut 1.434.266 vizite la distanță din care 44.877 vizite prin servicii telefonice, fax, poștă, e-mail, prelungiri termene de restituire publicații împrumutate la domiciliu și 1.389.164 vizite virtuale via Internet/site.

A consemnat Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. O fetiță a murit, alți doi copii și un bărbat au suferit arsuri grave într-o bucătărie în flăcări
Articolul următorL2 PLAY-OUT Politehnica Iaşi învinge greu retrogradata Dacia Brăila
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.