0:00

Interviu cu Ioan Paul Rîtan, președintele interimar al PDL Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

– De când ați intrat în politică și de ce?

– Am intrat în politică foarte simplu: în 2004, m-am prezentat la sediul PD de la Pietricica și m-am înscris ca membru. M-a luat în primire un domn mai în vârstă, care vorbea pe o tonalitate mai ridicată și care m-a întrebat de ce vreau să mă înscriu. I-am răspuns că vreau să scap de partidul lui Năstase și Iliescu, că m-am săturat. Mai târziu am aflat că domnul cu pricina e unul din stâlpii partidului, de care am și dat cu capul de câteva ori. Păzea partidul, ca și acum, să nu intre fripturiștii. M-a întrebat ce vreau să fac și i-am răspuns că pun umărul la orice este nevoie. Și așa am început munca politică.

„Astăzi avem «burghezia socialistă»”

– De ce erați atât de pornit pe partidul lui Năstase?

– Eram tânăr, cu oarecare experiență, dacă se poate spune așa, aveam 32 de ani, iar când am votat pentru prima oară în viață, am fost și eu FSN-ist. Cu timpul, am realizat câte generații de sacrificiu au mai creat îmbogățiții de „stânga” – privatizări dezastruoase (de cumetrie – pe 1 leu, MEBO și alte hoții), pensionări forțate, șomaj exponențial, angajări făcute pe baza nepotismului, nu a competențelor profesionale, distrugerea sistemului educațional, exodul românilor unde vedeau cu ochii pentru subzistență, familii destrămate, iar pentru aderarea la Uniunea Europeană, ca posibilă gură de aer pentru români, nu se întrezărea nicio speranță. Asta era situația înainte de alegerile din 2004, însă unii au uitat. Din păcate, din cauza acestui gol de memorie al românilor, tot ei conduc România astăzi. De data aceasta prin fiii lor, care sunt și mai agresivi, și mai rapace. Știți, în ultimii ani de comunism, la «Ștefan Gheorghiu», școala de cadre cum era atunci, se preda cursanților, cu exemplificări, că cea mai periculoasă formă de organizare sau de conducere pentru un stat nu este capitalismul, ci «burghezia socialistă». Din păcate, este exact ce avem astăzi în România. Plus că, la acea vreme, comuniștii cu pretenții de „democrați” nu reușeau să iasă din acea logică păguboasă, a asfaltării în timpul alegerilor, a statului pe televizoare de dimineața până seara, a economatelor, a creșterii cu forța a electoratului captiv și a numărului membrilor de partid. Acestea erau singurele lor realizări . Exact ca și acum.

– Atunci ați reușit să vă impuneți ca partid. Cum ați evoluat dvs. ulterior?

– Atunci am refăcut organizația de tineret a PD-ului. Au fost 3 ani zbuciumați – cu integrarea necesară post-aderării României în structurile NATO, cu aderarea României la Uniunea Europeană – cele mai multe stegulețe roșii fiind pe ministerele conduse de miniștrii PD și PNL, care l-au și părăsit ulterior pe primul ministru de atunci, Tăriceanu-Răzgândeanu. După aderare, PNL, împreună cu cripto-comuniştii PSD, ne-au scos de la guvernare. A urmat apoi suspendarea președintelui. Îmi amintesc că s-a muncit pe rupte în acea perioadă și tot atunci am intrat în biroul de conducere al partidului, organizația Piatra Neamț. La sfârșitul anului 2008, după primele europarlamentare, ne-am reîntâlnit cu o mare parte din colegii de Alianță D.A. Mă refer în principal la Neamț, în formațiunea care se numește și astăzi PDL. De atunci am fost neîntrerupt în echipa de conducere de la Piatra Neamț.

Tentația puterii mutilează caractere

– Cum de nu v-ați urmat colegii la PMP?

– Eu nu am uitat niciodată de ce am intrat în politică. Pentru mine, întotdeauna frâna la progresul României a reprezentat-o și o reprezintă socialiștii, PSD-ul și o parte semnificativă din actualul PNL, care se dovedeşte a fi o prelungire a stângii! În timp, mai exact până la preluarea interimatului, în PDL Neamț s-au petrecut niște lucruri împotriva firii. Când au plecat, colegii, care m-au invitat la PMP, au spus că-l urmează pe dl primar Ștefan. Niciunul nu mi-a spus că urmează un proiect politic, un proiect de țară… Toți mi-au spus că-l urmează pe primar… După ce dl. primar Alexandru Drăgan a preluat conducerea PDL Neamț, la solicitarea sa, am acceptat să preiau conducerea organizației din Piatra Neamț. Din punctul meu de vedere, e și greu, e și ușor. E greu pentru că toți competitorii noștri au încercat și încearcă să ne dezbine, iar tentația puterii, fie locale, fie naționale, și avantajele acesteia mutilează caracterele și determinarea unor oameni, care, în cea mai mare parte, cândva au luptat pentru niște principii. Nu-i judec, nu-i condamn. E o stare de fapt, de care am luat act. E și ușor, pentru că nucleul de bază al militanților PDL a rămas alături de noi, în jurul unor principii politice și de viață comune.

– Înțelegem că dvs. nu ați dorit să-l urmați pe Gheorghe Ștefan?

– Nu.

– De ce?

– Ca primar, dumnealui are unele realizări de necontestat în Piatra Neamț, însă, politic, consider că și-a atins limitele. Iar echipa de lângă el îi blochează capacitatea de a se reinventa.

– Acesta nu e un răspuns. Totuși, de ce nu l-ați urmat? În definitiv, ați fost în și cu echipa lui.

– Văd că insistați… Eu nu l-am mai urmat, pentru că și-a pierdut capacitatea de a asculta ce trebuie, pe cine trebuie și cât trebuie și a făcut și el același «pa» oamenilor care l-au susținut. S-a distanțat de problemele reale ale oamenilor. Că am fost într-o echipă și nu am urmat-o, ce să vă spun… Am preferat să rămân alături de acei oameni cu caractere puternice, care au crezut și cred în proiectul PDL, au crezut și cred în europarlamentarii noștri, Theodor Stolojan, Monica Macovei, au crezut și cred cu tărie în reușita lui Cătălin Predoiu. Sunt oameni care au principii de viață sănătoase, de responsabilitate și competență, care ne-au fost și ne-au rămas alături, pentru care traseismul și trădarea, ca manifestare în societate, reprezintă adevărate ziduri, cu care merită să te lupți, să le spargi. Asta e echipa pe care am preferat-o și în care vreau să activez. Asta e echipa de care avem nevoie, dacă vrem să avem o evoluție corectă a societății românești! Nu vedeți că cei mai performanți miniștri – cu excepția unuia singur, e adevărat – din guvernele PDL, cei mai performanți europarlamentari și cei mai buni parlamentari au rămas în PDL?

– La ce ministru vă referiți?

– La dl Funeriu.

Predoiu, candidatul cu cea mai mare legitimitate

– Ați amintit de candidatul PDL la președinție, Cătălin Predoiu. Toată lumea spune că dreapta va trebui să se unifice pentru a câștiga. Tot pe dreapta și PNL-ul are candidat. Îi aveți adversari pe cei din PMP și anterior tocmai i-ați criticat. Mesaje de fuziune sunt din ce în ce mai multe. Cum credeți că veți colabora cu actualii dvs. adversari?

– E puțin amuzant – actualul PNL de dreapta? Am spus deja că s-a dovedit o prelungire a stângii şi asta într-o manieră „stângace”. Oricum, mai sunt multe de făcut până atunci. Mesajele de fuziune sunt mesaje demobilizatoare pentru electoratul competitorilor de dreapta. Dacă observați, singurul partid de dreapta care este reținut în sensul unor astfel de declarații este PDL. În ceea ce-l privește pe Cătălin Predoiu, este candidatul cu cea mai mare legitimitate, deoarece a fost desemnat candidatul PDL la prezidențialele din toamnă prin vot direct, prin competiție internă la nivel național. Este singurul candidat care s-a arătat românilor și nu s-a ascuns în spatele unor denumiri, sau mai știu eu ce construcții, alianțe sau înțelegeri politice obscure. Și aici aș dori să mai adaug ceva deosebit de important: Cătălin Predoiu a fost desemnat candidatul PDL la prezidențiale și de către o majoritate covârșitoare a membrilor PMP. Cât privește viitoarea posibilă colaborare cu actualii competitori de pe dreapta, noi cel puțin am demonstrat că știm să strângem din dinți, să ne asumăm sacrificii, riscuri și responsabilități politice atunci când interesul național o cere. S-ar părea că s-au mai trezit unii și au realizat că adevăratul adversar – nu al nostru, ci al României și românilor -, adversarii integrării depline în structurile euroatlantice, sunt socialiștii, care, deși foarte tineri ca vârstă, sunt sclavii unei mentalități învechite, generatoare de non-valoare și de non-valori!

”Mergeți la vot!”

– Ce mesaj le transmiteți pietrenilor acum, în plină campanie pentru europarlamentare?

– În primul rând, îi rog să se prezinte la vot, pentru că viitorul lor și al copiilor lor, cel puțin pentru următorii 5-6 ani, va fi puternic influențat de evoluția și configurația majorităților din Parlamentul European. Și votul lor va hotărî dacă românii vor fi tratați cu mentalități și atitudini estice sau cu mentalități și atitudini vestice, care au la bază, în primul rând, respectul pentru viață.

Ca lider al PDL Piatra Neamț, îi asigur pe nemțeni, și în mod deosebit pe pietreni, că partidul care a schimbat fața orașului în ultimii 8 ani a evoluat și se transformă bine, sănătos, după principii de responsabilitate și competență. Le spun că am învățat din greșeli și că nu vom pierde timpul încercând să redescoperim roata, ci vom păstra și vom recunoaște ce s-a făcut bine și vom inova sau vom inventa pe marginea a ce poate fi îmbunătățit sau este necesar a fi inventat pentru a progresa.

În final, îi rog să-și dea votul lor, deosebit de important, unor oameni care au demonstrat că și-au reprezentat țara cu cinste, cu profesionalism, care au știut să se facă auziți, ascultați și respectați, care au știut să mobilizeze oameni, forțe și sisteme în interesul României. Atunci când socialiștii împreună cu liberalii comunistoizi din țară au pus în pericol statul de drept și parcursul nostru european, iar socialiștii, gen Adrian Severin, din parlamentul european au fost ezitanți și duplicitari, europarlamentarii PDL – Monica Macovei, Theodor Stolojan, Marin Jean Marinescu, de la Neamț dl Alexandru Drăgan și toți ceilalți au avut capacitatea și determinarea să creeze majorități care să impună măsuri și să readucă lucrurile la normalitate! Prin tot ceea ce au făcut, au adus Europă în fiecare casă, atât pentru românii din România, cât și pentru românii din Republica Moldova sau pentru cei stabiliți într-una din țările Europene. Le spun: «Acordați-ne votul și încrederea dvs. pentru ca principiile de responsabilitate, competență și etică să supraviețuiască în politica românească!»

”Din punct de vedere politic, am remarcat capacitatea lui Gheorghe Ștefan de a conserva… voturi… În general, de a conserva…

Articolul precedentDezbatere la Constanța
Articolul următorGirov: Comisie de la Prefectură

2 COMENTARII

  1. Foarte adevarat,cu totii suntem satui de fripturisti-traseisti ,nepotism,nonvalori,….
    PDL este acum un partid in care s-a ales graul de neghina.

  2. Curajul si loialitatea sunt doua caracteristici importante pentru un traseu politic. Felicitari Paul pentru perseverenta si succes in continuare!

Comentariile sunt închise.