0:00

La Girov, după mai multe episoade cu dispute, care nu au adus niciun beneficiu locuitorilor comunei, apele par să se limpezească. Viceprimarul Florinel Sarion este de părere că nu va fi o liniște „asurzitoare” și că vor mai exista persoane care vor încerca să destabilizeze această atmosferă, dar este sigur că dacă fiecare reprezentant al Primăriei Girov își vede de treabă și este serios în îndatoririle lui, toți locuitorii vor avea de câștigat. Când este întrebat despre realizările primăriei din ultimii doi ani ne spune doar că nu se poate lăuda. Totuși, pentru că la Girov este loc pentru un nou început, am vrut să aflăm care sunt prioritățile locuitorilor și cum se vede îndeplinirea acestora în aceste vremuri când așteptările sunt mai multe ca niciodată.

Dat fiind serialul nefericit și longeviv în care au fost implicați locuitorii din Girov, putem vorbi în sfârșit despre normalitate?

– Vă asigur că s-a intrat în normalitate. Și cei care au fost contra, după două zile de la schimbare au venit aici în birou și am dat mâna, pentru că așa e bine. Nu putem să facem un război continuu. Bătălia a fost pentru că se știa că va pleca Olaru. Asta a fost lupta cea mai grea și s-a încheiat. Trebuie să înțeleagă fiecare că dacă nu facem nimic pentru comunitate ne alungă toți de aici. Cred că ați urmărit ședințele până acum și știți ce s-a întâmplat la Girov. Nu a fost altceva în ziare decât Girov. Asta e situația….

Ce fapte notabile pentru giroveni rămân în urma acestor ani tumultoși?

– Prea multe nu s-au făcut. Am reușit cu mare greutate să terminăm Căminul Cultural din apropierea primăriei. Nu s-a inaugurat, dar este gata. Acolo a fost mutată biblioteca din școală. E un lucru bun în comună început de domnul Olaru. În acest fel s-a mai eliberat un spaţiu la școală, în locul fostei biblioteci se va putea amenaja un Laborator de Informatică. Am reușit să balastăm un pic drumurile pe la Popești-Gura Văii și cam astea sunt lucrările care s-au făcut până acum. Deci, nu putem să ne lăudăm. Mie îmi este rușine să spun că am fost consilier aici…

Poate și pentru că nu a existat o voce comună?

– Eu, de la început, când am candidat aici, în 2012, și am intrat în politică, am zis că eu stau la Turturești. De ce are nevoie, spre exemplu un locuitor din Turturești. Acolo chiar nu avem apă. Ne rugăm de Kober și ne pompează de la Apa Serv, 5 ore pe zi, într-un bazin pe care-l avem acolo și în care se mai strânge din izvoarele surse proprii. Dar este o apă pe care trebuie s-o controlăm lună de lună pentru că sunt izvoare la suprafață. E evident că e nevoie de aducțiune de apă. În acest sens, chiar am fost la București, pe banii mei, cu proiectul și mi l-au aprobat. A intrat la finanțare și l-am scos la licitație. Cred că în primăvara următoare vom putea face aducțiunea de apă. Atât am putut face eu în acești doi ani ai mei de consilier și viceprimar. Am adus proiectul ăsta de 22 de km de aducțiune de apă, care o parte este în Turturești, vreo 10 km și 12 km în Căciulești. Nu acoperim toată rețeaua în Căciulești, dar cu câteva miliarde din bugetul primăriei reușim să facem două sate.

Interviu cu Florinel Sarion, viceprimarul comunei Girov, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Lăsând trecutul de care spuneți că nu reprezintă neapărat o laudă, ce ne puteți spune despre planurile de viitor?

– Din bugetul pe care comuna îl are, an de an se poate face câte un capăt de stradă, un 1-2 km de asfalt. Deci, dacă cine vrea să facă poate să facă. Aducțiuni de apă, asfalt, tot ce trebuie făcut. Vreau să terminăm rețeaua de canalizarea pentru că din 2007 și până acum nu s-a făcut nimic la ea și sper ca până în primăvara anului următor să funcționeze. În acest sens, am alocat vreo 4 miliarde și vreo două deja le-am dat. Se lucrează la stația de epurare. Vrem să finalizăm lucrările la sala de sport pentru că e o necesitate pentru școală. Vă spun, iarna elevii se antrenează și fac gimnastică pe holul școlii. Sala e începută, e ridicată, dar a rămas neterminată din 2007. E o rușine. A fost un proiect cu Ministerul Dezvoltării și Ministerul Educației. S-au oprit finanțările, dar dacă se dădeau câte două miliarde din bugetul local eu cred că în 2-3 ani era terminată sala de sport. Nu ne putem aștepta ca Guvernul să ne dea tot. Acasă tot așa facem. Când nu mai avem un meseriaș ne apucăm să mai facem câte ceva și la noi acasă. Eu așa văd situația. După aceea, avem corpul acesta de clădire de la primărie făcut de pe vremea lui Sandu. Are 10-12 ani de când e așa, dacă nu și mai bine. Se deteriorează pentru că nu-i folosit. Spre norocul nostru a fost acoperit pentru că altfel era dărâmat. Sunt aproape 500 de metri pătrați care sunt nefolosiți.

Ce aveți de gând să faceți cu clădirea dacă reușiți să o terminați?

– Aș muta dispensarul și farmacia din clădirea în care se află acum. Doctorii de familie oricum plătesc o chirie la primărie. În clădirea în care sunt acum dispensarul și farmacia sunt probleme cu încăzirea, nu este un spațiu igienic și e păcat că Girovul nu este o comună fără posibilități care se află la 40 de km de oraș.

Interviu cu Florinel Sarion, viceprimarul comunei Girov, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ce „arde” pe partea de infrastructură? Câți kilometri de drum sunt asfaltați în Girov?

– Neasfaltați sunt vreo 30 de km dintr-un total de 36. Avem și un proiect care leagă Turturești-Gura Văii-Popești unde nu dispunem de microbuze care să circule pe acolo. Sunt navetiști care merg 2-3 km pe jos până la prima stație de autobuz. Sunt elevi care nevoiți să bată acest drum pe jos din cauza acestor condiții. De multe ori trec cu mașina, îi văd și îi iau în mașină. Pot să ia 2-3, dar nu pot să iau mai mulți. Chiar am mai avea nevoie de un microbuz școlar pentru că Girovul are 9 sate și este greu să aduci toți elevii la școală. Cei mai la distanță sunt Popești, Gura Văii, Boțești, Doina. Referitor la proiect, am vorbit la București și îmi bagă proiectul la finanțare, dar nu cu o sumă mai mare de 5 miliarde. Vedem ce putem face cu acele 5 miliarde și punem și din bugetul local. Este un proiect care se va derula prin Ministerul Dezvoltării. Dacă obținem câte un pic din fiecare parte… poate ne ajută un pic și Consiliul Județean. Dacă pe plan local știm să ne organizăm bine atunci eu spun că putem face necesarul, să legăm un sat de altul. Nu vorbim de cum sunt drumurile acum. Dacă mergem pe drumul dintre Turturești si Gura Văii nu se poate circula. La fel și între Popești și Gura Văii. În fiecare an se balastează. Eu am văzut în ăștia doi ani balastări de miliarde de lei, an de an. Se merită?

Pe partea de electricitate există probleme?

– Sunt câteva extinderi care trebuie făcute și sunt necesare la ieșirea din Turturești, la Doina, unde sunt câteva case. Mi-am luat angajamentul pentru a face această extindere. Deja am vorbit cu o societate care să se ocupe de extinderea rețelei de electricitate și trebuie să vedem costurile.

Investiții, locuri de muncă… se întrevăd șanse de reușită?

– Sunt mulți tineri care au plecat din Girov. Având relații cu mai mulți oameni de afaceri din Italia și Spania am dorit ca o parte din tineri să-i aducem acasă. Unul a vrut să facă o hală de îmbuteliat ulei de măsline. Adusese utilajele. L-am pierdut pentru că primăria nu i-a acordat terenul de care avea nevoie. A plecat de aici și s-a dus în Bacău. Mai era cineva care vroia să facă o făbricuță de piese pentru aspiratoare. I-am găsit un spațiu pe aici. La fel, primăria a spus că nu poate să-i concesioneze terenul că este pășune, că este nu știu ce. Era vorba de o hală unde se puteau da locuri de muncă. Nu îngrop securea, nu mă las de așa ceva. Vreau să aduc măcar unu-doi investori străini ca să facă ceva aici la Girov pentru că sunt posibilități. Avem mulți tineri care se pot specializa.

Veți candida pentru funcția de primar?

– Indiferent de contracandidați, particip cu siguranță la alegeri.

A consemnat Marian TEODOROF

Interviu cu Florinel Sarion, viceprimarul comunei Girov, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mesaj de Crăciun

„Locuitorilor le doresc un an nou fericit, să aibă sănătate, să aibă tot ce-și doresc! Acum e vremea când se reîntregesc familiie, când vin toți cei din străinătate. Girovenilor nu pot să le spun decât că lucrurile vor intra pe un făgaș normal și nu vor mai avea subiecte de discuții inutile și bâlciuri. Văd acum cum e personalul și mă bucur că fiecare își face treaba lui”.

Articolul precedentNereguli și sancțiuni pentru furnizorii de medicamente din Neamț
Articolul următorInterviu cu Andrei MARC, fundaş central la FC Ceahlăul