0:00

Interviu cu antrenorul Marian Constantin, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marian Constantin, antrenorul principal al Unicului, a anunţat că perioada de transferuri s-a încheiat pentru echipa nemțeană şi s-a declarat mulțumit de lotul pe care îl are la dispoziţie. Față de anii trecuți, Unic a transferat câteva jucătoare tinere care vor învăța la LPS, urmând să evolueze în campionatele naționale rezervate juniorilor. Constantin încearcă să reclădească Unicul, o echipă cu tradiție în voleiul feminin românesc, cu jucătoare tinere, dornice de afirmare.

Cum ați caracteriza lotul Unicului?

– Suntem un lot echilibrat cu dorința de a reveni acolo unde Unicul a fost mereu, adică în prima jumătate a clasamentului, ca să nu zic că trebuie să încercăm mai mult, participarea într-o cupă europeană.

Cum s-a desfășurat pregătirea din acestă vară?

– Pregătirea s-a desfășurat în două părți. În prima, am pus accent pe pregătirea fizică, după care a urmat pregătirea tehnică, urmând ca începând de săptămâna viitoare să punem accent pe pregătirea tehnico-tactică.

Interviu cu antrenorul Marian Constantin, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Jucătoare noi?

– Avem în componență jucătoare noi, care, de fapt sunt vechi, pentru că multe dintre ele au mai fost jucătoare la Unic și vor să pună umărul la reclădirea acestei echipei. Este vorba de Zanfir, care a sosit de la Târgoviște, Signeanu, care a venit de la Rapid, Marin, care a venit aici, de la Craiova, Ciucu, care a sosit de la Vâlcea, Roman, de la Baia Mare și Constantin, din Belgia, de la Charleroi. Matache și Ciocian sunt împrumutate de Știința Bacău. A plecat Albu, la Știința Bacău, dar o avem pe Munteanu pe postul de libero, căreia vreau să-i dau șansa să joace titular și Ciucu, o tânără care poate să facă față cu brio cerințelor acestui post.

Mai mizați pe vreun transfer în perioada următoare?

– Nu mai mizăm pe nimic, ăsta e lotul, cu ăsta defilăm, cu el o să ne ducem crucea, sau o să clădim viitorul.

Dar aveți și jucătoare la vârsta junioratului. Ce faceți cu ele?

– Mai sunt jucătoare tinere, de la 13 ani și jumătate în sus, până la 16 ani, care vor juca în campionate diferite. Putem spune că Unicul este vechi, mentalitatea este nouă.

Ce speranțe aveți cu o echipă tânără?

– Facem ce nu s-a făcut demult în România. Vrem să revitalizăm voleiul. Vedeți și dv. că majoritatea echipelor sunt formate în proporție de 70% din jucătoare străine. Anul acesta ne-a ajutat puțin și FRV, introducând în Regulament obligativitatea prezenței a 3 jucătoare românce în lot. De la anul o să fie doar doi jucători străini, astfel dă șansa româncelor să fie tiulare.

70% din lot sunt jucătoare străine?

– Vă dau exemplul CSM București, care, cu un buget de 1.200.000 de euro, își permit să aducă orice jucătoare. Au adus 3 românce și au 9 jucătoare străine în lot. Să vedem cum se vor descurca. Cele 3 românce trebuie să joace obligatoriu, meci de meci. Dacă la meciul cu noi, ne ajută Dumnezeu și se accidentează una, spre exemplu, câștigăm cu 3-0 și e perfect!

În perioada următoare jucați într-un turneu amical?

– Participăm la un turneu cu CSM București, echipă ce și-a anunțat candidatura la titlu, Medicina Târgu Mureș, locul 4 la finalul sezonului trecut și U Cluj, echipă ce am înțeles că s-a întărit și ea în această vară. Avem nevoie de meciuri puternice să învățăm din ele și să ne obișnuim cu ele. În primul rând, ne interesează să progresăm, pentru că ne era ușor să batem de 5 ori echipa din Miroslava, dar, apoi, în campionat, la meciul cu Târgoviște, puteam să ne trezim că nu știm pe unde să stăm în teren.

Când este programat turneul?

– Turneul este programat în perioada 12-14 septembrie, săptămâna viitoare, vineri, sâmbătă și duminică. Vineri și sâmbătă jucăm de la ora 16, iar duminică de la ora 11, în Sala Polivalentă din Piatra Neamț.

Probleme financiare?

– Astea țin de individ și de caracter. Toate jucătoarele pun pe primul plan sportul. Asta este schimbarea de mentalitate, pentru că este o perioadă grea în toată Europa, nu numai în Românie. Exceptând CSM-ul și Dinamo, peste tot sunt probleme cu banii. În campionat, în prima jumătate a clasamentului, o să fie o luptă în 4, la vârf, urmată de încă 4 formații, care încearcă să prindă un loc pentru cupele europene. În cele 4 din a doua parte valorică ne încadrăm și noi, dar asta nu înseamnă că ne vom preda la cele 4 din prima parte valorică: Dinamo, CSM București, Bacău, sau Târgoviște. Eu mă consider favorit la un loc de cupă europeană.

Dl. prof. Dan Gavril spunea că programul intern este extrem de condensat. Campionatul începe târziu și se termină repede. Cum vedeți această problemă?

– Prioritate are echipa națională, mai ales cea feminină, care, anul viitor o să participe la turneul final al Campionatului European, deci până la urmă interesul naționalei primează. Și mie mi-ar conveni să jucăm vreo 9 luni, dar trebuie să ne adaptăm programului.

Suntem în progres, sau în regres?

– Dacă suntem prezenți la un turneu final de campionat european, eu zic că suntem în progres. Depinde și de munca pe care o duc jucătoarele la echipele unde evoluează. Noi, suntem o echipă 1005 românească și suntem fericiți că investim în români. În afară de turnee, o să mai jucăm 3-4 meciuri cu Știința Bacău, 3-4 meciuri cu Penicilina Iași. Vrem să jucăm cât mai mult, vreo 15-20 de meciuri până începe campionatul.

Obiectivul dv. care este?

– Cupele europene și o să încerc să le imprim și jucătoarelor aceeași dorință. Vrem ca lumea să plece mulțumită de la sală și să ne întrebe când este următorul meci.

Cât este de importantă susținerea comunității locale?

– În proporție de 95%, pentru că noi jucăm pentru ei. Jucăm un meci bun, apoi bem o bere bună și mai uită lumea de supărări și de griji. Așteptăm suporterii în Sala Polivalentă din Piatra Neamț, pe 12, 13 și 14 septembrie la Cupa Municipiului Piatra Neamț, în care vom juca cu CSM București, Medicina Târgu Mureș și U Cluj.

Mihai STOIAN

Articolul precedentEfectele ordonanței migratorilor: Primul consilier independent la Piatra Neamț
Articolul următorIohannis forţează despărţirea finală de români