0:00

Intervenție în masivul Ceahlău: Salvamontiştii au salvat o femeie lăsată în urmă de grup, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO femeie în vârstă de 49 de ani s-a trezit singură într-o zonă accidentată în zona Şeaua Muntelui – Morminte, din masivul Ceahlău, aseară, 8 iunie. Ceilalţi membri ai grupului au plecat, lăsând-o în urmă. Femeia, aflată într-o stare avansată de oboseală, s-a forţat în ideea de a-şi ajunge din urmă colegii şi s-a ales cu un traumatism de picior, cel mai probabil o rupere de ligamente, potrivit informaţiilor furnizate de Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

Femeia a cerut ajutorul la 112, iar salvamontiştii nemţeni au găsit-o în plină criză de panică.

Intervenție în masivul Ceahlău: Salvamontiştii au salvat o femeie lăsată în urmă de grup, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Intervenţia 1 o găseşte în zona La Morminte singură. De ce singură, când făcea parte dintr-un grup? Findcă, înaintea producerii accidentului, a rămas în urmă şi nimeni din grup nu s-a gândit s-o aştepte.

O greşeală impardonabilă care precede, în multe cazuri, un accident deseori cu urmări grave, fiindcă starea victimei, fizică, dar şi psihică, este oricum alterată de primele semne ale epuizării.

Aceasta se trezeşte deodată singură în imensitatea indiferentă, iar frumuseţea incomensurabilă a munţilor se transformă, odată cu venirea serii, într-un coşmar de unde te pândesc toate relele. Lipsa experienţei, conştientizarea faptului că nu esti echipat şi pregătit pentru asemenea provocare, lasă loc, încet dar sigur, panicii, duşmanul cel mai de temut în situaţii de criză. Panica îţi anulează instinctul de conservare, îţi întunecă judecata şi te face să iei deciziile cele mai periculoase şi să acţionezi fără discernământ. De aici până la procucerea inevitabilului este doar o chestiune de timp.

Celebrul concept „No man left behind ” ar trebui să fie însuşit, bineînţeles măcar la nivel de percepţie şi educaţie, de toţi cei care lucrează în echipă sau fac drumeţii împreună”, precizează Salvamont Neamţ.

Salvamontiştii i-au acordat primele îngrijiri medicale şi au transportat-o, cu ATV-urile pe targă până în Staţiunea Durău. De acolo, femeia a preferat să plece la Cluj, pentru a-şi trata traumatismul de picior la un spital de acasă.

Angela Croitoru

Foto: Salvamont Neamț

Articolul precedentPercheziţii cu mascaţii la o clinică privată pentru adeverinţe false de vaccinare
Articolul următorParlamentul European vrea, din 2035, să interzică vânzarea de mașini noi care folosesc benzină sau motorină
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.