Ca în fiecare lună august a ultimilor ani, administrația publică locală din Roman a dorit să-i întâlnească pe unii dintre romașcanii care trăiesc în prezent în diaspora. La invitația primarului Lucian Micu au răspuns surprinzător de mulți ”stranieri”, destui trecuți de prima tinerețe, dar cei mai mulți tineri, singuri ori cupluri, câteva familii având și copiii sugari cu ei.
Au participat la întâlnire, secondându-l pe Lucian Micu, deputatul Laurențiu Leoreanu, Ana Ciobanu, expert al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Mirabela Miron și Lucian Neacșu, reprezentanți ai proiectului ”RePatriot”.
”Rostul întâlnirii noastre de astăzi”, a spus primarul Micu în deschiderea manifestării, ”este acela de a dezbate împreună niște idei, niște planuri care să aducă un plus pentru comunitatea noastră, dar să vă fie și dumneavoastră de folos în ideea de a vă întoarce acasă, unde noi vă așteptăm mereu cu drag”.
Deputatul Leoreanu a spus la rândul său: ”Să știți că lucrurile au început să se miște și în România. Iar lucrurile nu mai sunt cum erau odinioară nici în vest. Lucrurile se mișcă și acolo destul de anevoios, dar România a început să facă pași importanți spre dezvoltare și în Roman s-au întâmplat lucruri importante. Dacă e să vorbim doar de TRW, o firmă de mare anvergură, care acum are 2.000 de locuri de muncă aici, în Roman, și, în următorii 2 ani, va mai avea nevoie de încă 700 de lucrători și ar fi destul. Dar mai vorbim și despre concernele Lidl și Profi, care își construiesc aici bazele logistice pentru întreaga Moldovă. Asta înseamnă că, în doi-trei ani, la Roman se vor mai crea cel puțin încă 1.500 de locuri de muncă”.
Mirabela Miron a prezentat, în câteva cuvinte, proiectul care se adresează direct românilor din diaspora. ”RePatriot” este un proiect de repatriere prin antreprenoriat, susținut, printre alții de Dedeman, Fan Courier, Euro Lines și alții, lansat de Romanian Business Leaders, o importantă fundație care reunește antreprenori și lideri din mediul de afaceri românesc, contribuitori importanți la bugetele locale și la bugetul național și care își propune să ajute românii din diaspora să se repatrieze în condiții cât mai ușoare și fără sincope. Oportunități de afaceri, obținerea unor finanțări, ghiduri de afaceri și consultanță pentru orice inițiativă destinată repatrierii sunt doar câteva din ofertele platformei ”RePatriot”.
În aceeași ordine de idei, primarul Lucian Micu a anunțat înființarea unui compartiment în primărie, care să vină în ajutorul romașcanilor care caută un loc de muncă sau care vor să investească în Roman, Biroul pentru Strategii și Marketing Instituțional. Inițiativa primarului a primit felicitări din partea reprezentanților ”RePatriot”, care și-au arătat disponibilitatea de a asigura consultanță în cadrul acestui birou.
Expertul ARD Nord-Est, Ana Ciobanu, a prezentat câteva proiecte pe care agenția le derulează, în special din Programul Operațional Regional, care se adresează atât firmelor deja înființate, cât și celor care doresc să demareze o afacere.
De la cei prezenți, cei mai mulți venind din Italia, au venit atât mărturii despre traiul în străinătate, întrebări despre condițiile actuale din Roman, dar mai ales despre perspectivele dezvoltării orașului, atât sesizări privind unele aspecte care i-au afectat în acest concediu, cât și angajamente morale de sprijinire a orașului și comunității. Foarte puțini dintre ei s-au prezentat, poate n-au considerat important. Redăm mai jos din intervențiile romașcanilor din diaspora prezenți la întâlnirea cu administrația publică locală.
Un tânăr a spus că dorește să se repatrieze, dar nu e sigur că va găsi o locuință. I s-a răspuns că se vor mai construi încă 5 blocuri de locuințe în următorii doi ani. Mai multe persoane au sesizat dificultăți și încurcături cu transcrierea unor acte în cazul repatrierii. O tânără, căsătorită cu un italian și care s-a repatriat împreună cu soțul, a spus că și în Italia a început să fie foarte greu și că, în unele firme, nici măcar salariații italieni nu mai sunt plătiți decent și la timp. ”Suntem mai buni ca ei în toate meseriile”, a spus un bărbat între două vârste, ”și eu consider că mai mult am pierdut plecând din România”.
Un tânăr tătic a arătat că boala copilului său a fost diagnosticată corect în România – ”Și fără atâta aparatură ca în Italia” – și el rămâne în țară. Altcineva, însă, a fost de părere că ”Nu e bine să scuipăm într-o farfurie care ne-a hrănit atâta vreme…”
Un bărbat de vreo 50 de ani dat un sfat tuturor celor care doresc să caute în altă țară realizarea: ”Ascultați sfatul meu: să nu mai plece nimeni! Și acasă ne putem realiza, trebuie să vrem mai mult”. (D.A.)