pietricica turism

Inspectorul în construcții Viorel Zabavschi, care mai este judecat într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Neamț, și medicul veterinar Gabriela Mihaela Liche au fost trimiși în judecată astăzi, 13 mai, pentru infracțiuni de corupție. Ambele dosare au fost înregistrate și vor urma procedura de cameră preliminară.

În primul dosar, alături de Viorel Zabavschi va fi judecat Andrei Bogdan Ungureanu, reprezentant al SC Best Green Construct SRL. Procurorii DNA au stabilit că în cadrul unui proiect de desființare anexe, construire pensiune, reabilitare și extindere clădire, Ungureanu a ajutat o persoană din Vânători (care are calitatea de martor în dosar) să depună documente false la OJFIR pentru a obține fonduri nerambursabile. De precizat este că persoana în cauză nu a știut că documentele sunt false. La rândul lui, Viorel Zabavschi, la solicitarea lui Ungureanu, a întocmit un proces verbal de inspecție, în care a precizat, în mod nereal că investitorul urmărește calitatea executării lucrărilor prin diriginții de șantier. Suma cu care OJFIR s-a constituit parte civilă în dosar este de 760.224 lei.

Andrei Bogdan Ungureanu și VIorel Zabavschi sunt în curs de judecată într-un alt dosar cu prejudiciu de 133.000 de lei. „În perioada 2014-2015, inculpatul Ungureanu Bogdan Andrei a depus, cu rea-credinţă, la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale mai multe documente cu un conţinut nereal, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat «Construire minicentru SPA şi teren de tenis în Vânători-Neamţ». Unul dintre documentele depuse a fost furnizat de inculpatul Zabavschi Viorel, care, în calitate de inspector în cadrul Inspectoratului Judeţean în Construcţii, a întocmit şi semnat un proces-verbal de inspecţie în execuţie în conţinutul căruia a menţionat în mod nereal că a efectuat o inspecţie tehnică la obiectivul prevăzut în proiectul respectiv”, se arată în comunicatul DNA de la trimiterea lor în judecată.

În ceea ce-o privește pe Mihaela Gabriela Liche, ea este acuzată că, în calitate de reprezentantă a SC Service Vet SRL, a obținut sprijin financiar, pentru amenajarea și dotarea unei pensiuni turistice montane în Piatra-Neamț, fonduri europene primite prin MDRAP, în valoare de 537.419 lei.  Folosind înscrisuri false, medicul a derulat o procedură de achiziție nereală, astfel încât lucrările să fie încredințate firmei SC Dochia Tradițional Construct SRL, firmă înființată în anul 2013, când de altfel s-a derulat proiectul. În acest dosar, nu doar medicul are calitatea de inculpat, ci și societatea pe care o administrează, iar Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est s-a constituit parte civilă, pentru recuperarea banilor.

C.M.