0:00

Inspecția sanitară este, de miercuri, în control la Seminarul Teologic ”Veniamin Costachi”. Medicii epidemiologi verifică dacă în internat, la bucătărie și, în general, în școală se cunosc măsurile elementare de curățenie. Și dacă se și aplică: ”Începând de miercuri, inspectorii sanitari au mers în control la seminarul de la Vânători Neamț, inclusiv astăzi, 23 februarie, și au verificat care sunt condițiile igienice din spațiile de cazare și alte spații comune. Au fost făcute recomandări pentru luarea măsurilor de prevenire a extinderii îmbolnăvirilor în colectivitate și s-a dispus aerisirea zilnică a camerelor din internat și a sălilor de clasă, spălarea frecventă pe mâini cu apă și săpun, inclusiv de către personalul care deservește bucătăria, efectuarea curățeniei generale o dată pe săptămână, igienizarea spațiilor comune, efectuarea ritmică a dezinfecției, instruirea elevilor, a personalului administrativ și a cadrelor didactice cu regulile elementare de igienă ce trebuie respectate în colectivități”, ne-a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamț.

Controlul Direcției de Sănătate Publică Neamț vine după ce Marius Gheorghiu, elev în clasa a IX-a, cazat în internat, a murit la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii ”Sfânta Maria” din Iași, în dimineața de 20 februarie (detalii aici și aici). Necropsia va stabili exact cauza decesului, iar, până atunci, toată lumea pare să sufle și-n iaurt, de la autorități și conducerea seminarului până la seminariștii înșiși.

Culmea tupeului instituțional, printre recomandările făcute de DSP este și una adresată conducerii seminarului, ”de contractare a serviciilor medicale cu un medic din comună pentru asigurarea triajului epidemiologic periodic”. Asta pentru că, de vreo doi an, seminarul nu mai are nici medic și nici asistent, deși a solicitat acest lucru Direcției de Sănătate Publică Neamț! (detalii aici).

Potrivit dr. Mirela Grădinaru, s-a mai recomandat pedagogului, profesorilor și conducerii seminarului să ceară ajutor la 112 ori de câte ori elevii prezintă simptome de boală. Drept urmare, ambulanțele au fost solicitate în ultimele două zile de mai multe ori, 11 elevi fiind transportați la pediatria Spitalului Orășenesc din Târgu Neamț joi, între care câțiva cu atacuri de panică, și 4 elevi astăzi, cu infecții respiratorii (detalii aici). (C.I.)

Articolul precedentAccident feroviar cu doi morţi în Iaşi! Circulaţia a fost întreruptă!
Articolul următorDOCUMENT Ministerul Justiției a publicat raportul privind managementul DNA
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.