0:00

Șocant: Seminarul Veniamin Costachi nu are medic și asistent medical! Știre actualizată, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCazul Marius Gheorghiu, băiatul de 15 ani, care a murit după ce-a fost tratat cu pastile de ”răceală” căpătate de la colegi și de la profesori, relevă o problemă de fond cu care se confruntă Seminarul ”Veniamin Costachi”. Cu 190 de elevi în unitatea de învățământ proprie și încă 120 la școlile din Lunca și Nemțișor, seminarul nu are nici măcar un asistent medical. Conducerea, prin directorul pr. Ioan Mihoc, a făcut demersuri către Direcția de Sănătate Publică încă din 2016, la începerea anului școlar.

Cu deosebit respect, vă rugăm să binevoiți a aproba ca elevii Seminarului Teologic ”Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț să poată beneficia de asistență sanitară de specialitate, din partea unui medic școlar, așa cum beneficiază elevii tuturor celorlalte școli din România”, se arată în adresa înaintată, pe 23.09.2016 către DSP Neamț. ”Până în acest an școlar, mai precis până în luna mai 2016, asistența sanitară în această școală era asigurată de către un medic și un asistent medical ce aparțineau de școlile din Tg. Neamț. (…) Medicul era prezent în școală o zi pe săptămână, iar asistentul 5 zile pe săptămână. Era și este în continuare strict necesară prezența lor aici, deoarece este o școală cu internat, elevii locuind efectiv în acest spațiu 7 zile pe săptămână. Menționăm că Seminarul Teologic face parte din sistemul de învățământ de stat. Aici învață aproape 200 de elevi din România și republica Moldova, cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Nu înțelegem de ce în acest an școlar am fost anunțați de către medic că nu mai dreptul să fie prezent în Seminar, motiv pentru care până la această dată nu a efectuat nimeni triajul medical al elevilor. Ne facem griji pentru sănătatea copiilor noștri, mai ales că așa după cum bine se știe există în țară mai multe focare de boli contagioase și epidemii”.

La rândul său, Direcția de Sănătate Publică Neamț a cerut Ministerului Sănătății să aprobe un post de medic cu jumătate de normă și un post de asistent cu normă întreagă, dar nici până astăzi, în ciuda corespondenței instituționale, nu s-a rezolvat problema. Ideea refuzului Ministerului Sănătății se bazează pe faptul că rețelele de medicină școlară nu sunt finanțate decât în mediul urban. Iar Seminarul e la țară, deci scăpat din schemele birocratice de organizare, deși are 190 de elevi. Este al doilea an când adolescenții au intrat în colectivitate fără să-i vadă niciun medic. Un copil a murit pentru că n-a fost un cadru medical acolo, care să-și dea seama că ”răceala” lui e pneumonie. Și, după 4-5 zile, în care a fost tratat cu ce s-au priceput cei din jur să-i dea, n-a mai putut să-l salveze nimeni.

În momentul de față, în seminar sunt alți 10 elevi ”răciți”. Trei dintre ei au fost duși astăzi la spital, pentru că profesorii de la seminar se tem acum să nu se mai complice vreun caz.

Cât despre faptul că Marius Gheorghiu a stat 4-5 zile bolnav, explicația directorului Seminarului a fost că el era un copil mai introvertit, care nu prea comunica cu cei din jur și nu s-a plâns că-i este rău, așa că nimeni nu s-a gândit că poate fi atât de grav. Până a murit!

ACTUALIZARE:

Din punctul de vedere al DSP Neamţ, care a inisistat, fără succes, la Ministerul Sănătăţii, soluţia problemei ţine strict de Seminarul Teologic. Cum varianta unui doctor plătit, la ţară, prin reţeaua de medicină şcolară ar încălca multiple acte normative, nu rămân decât alte variante: medicul de familie din Vânători sau un medic pe care să-l plătească Seminarul. Şi se pare că la bani se reduce totul pentru că doctorul de la Târgu Neamţ, care a asigurat asistenţa medicală elevilor seminarişti până în anul 2016, a făcut voluntariat.

Părintele Mihoc ne-a spus care sunt cheltuielile şcolii. Multe – de la încălzire, electricitate, tot felul de materiale, revizii, salarii. Din acest motiv s-a adresat Primăriei Vânători, cu o cerere de suplimentare a bugetului pe anul curent. Era de doar 150.000 de lei, sumă insuficientă în raport cu cheltuielile. A primit asigurări că i se vor acorda mai mulţi bani. Ca o nuanţă, care poate părea acum cinică, în cheltuielile curente intra şi plata unui medic de medicina muncii. Pentru un medic care să aibă grijă de copii, măcar o dată pe săptămână, se pare că n-a mai fost loc. Iar copiii plătesc la rândul lor: 9 lei pe zi pentru masă şi un leu pentru cazare. Moartea lui Marius Gheorghiu s-a dovedit a fi gratis. (C.M.)

 

Articolul precedentACTUALIZARE Incendiu la o locuinţă din Târgu Neamţ – CAUZA
Articolul următorArsene, trimis în judecată la Tribunalul Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.