0:00

Şoferii începători vor fi însoțiți obligatoriu, la deplasările „pe timp de noapte, pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, polei”, potrivit unui amendament adoptat în comisiile parlamentare, pentru modificarea Codului rutier. Dacă amendamentul va trece, șoferii care au permise de conducere pentru categoriilor B1 și Β, cu o vechime mai mică de un an de la obţinerea lor, nu vor mai putea să „conducă vehicule din categoria Β sau BE cu o putere a motorului mai mare de 110 kw” şi nici „vehicule din categoriile A1, A2 (dacă nu a posedat anterior A1), B1, Β si BE pe timpul nopţii pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă, polei”.

Polițiștii de la Rutieră spun că inițiativa este una bună și dacă va fi pusă în practică poate diminua numărul accidentelor. „Propunerea este una bună dacă luăm în considerare faptul că se fac doar 30 de ore de conducere pentru obținerea permisului. Pe lângă acest aspect s-au scos orele ținute în poligon și proba de examen pe timp de noapte. Prezența unui șofer cu experiență lângă unul începător ar avea efectul unui instructor, care poate fi de mare ajutor. În alte țări din Europa și SUA aceste reglementări sunt puse în practică”, a declarat Cezar Asandei, șeful Serviciului Rutier Neamț.

Amendamentul mai prevede obligaţia pentru această categorie de conducător auto “să nu conducă vehicule din categoriile A1, A2 (dacă nu a posedat anterior A1), B1, Β, BE pe autostrăzi pe timpul nopţii sau pe timpul zilei când vizibilitatea este redusă sub 100 m” şi să fie “însoţit de o persoană adultă, membru al familiei sau posesor al permisului de conducere cu o vechime de cel puţin 5 ani de zile, în deplasarea pe timp de noapte pentru vehiculele din categoria Β sau BE”.

Parlamentarii au argumentat necesitatea propunerii prin faptul că legislaţia românească trebuie corelată cu practica europeană şi că, anual, în România, aproximativ 27% din accidentele grave de circulaţie sunt produse de conducători auto cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani. (M.T.)

Articolul precedentSute de cărți donate Bibliotecii Roman
Articolul următorSalariații CJ își vor primi banii pe ianuarie