0:00

Înșelătorie online semnalată de IPJ Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe Facebook circulă în ultimul timp un mesaj trimis de la un cont înființat pe 25 ianuarie anul acesta și care lasă aparența că ar aparține unei femei din Portugalia. Mesajul este scris în limba italiană, nu foarte corect și nu în portugheză sau spaniolă, limbile de circulație în această țară, și “oferă” celor cărora li se adresează „oportunitatea” de a deveni „binefăcători” ai unui copil aflat în dificultate.

Așa-zisa doamnă, Lucinda Matias Sousa, care are 38 de prieteni pe contul acesta de socializare, ar avea 77 de ani și ar suferi de cancer la gât, nemaiavând prea mult timp de trăit. Ea ar oferi un cont cu suma de 250.000 de euro unei persoane serioase care să o folosească pentru a ajuta un copil. Femeia motivează decizia sa cu faptul că, după 6 ani de suferință, ar fi rămas singură, fără soț și copii și doctorul ar fi anunțat-o că nu mai are mult de trăit.

Bineînțeles că, cei care ar răspunde acestui mesaj, ar urma să fie rugați să trimită datele contului bancar și alte informații personale pentru ca suma respectivă să poată fi transferată.

Capcana, nu foarte elaborată, este una în spatele căreia se ascund infractori cibernetici, existând posibilitatea, așa cum s-a întâmplat și în cazul metodei “accidentul”, ca aceștia să folosească telefonul mobil și internetul chiar dintr-un penitenciar.

Utilizatorii platformei sunt sfătuiți de autorități să nu răspundă la astfel de mesaje, mai ales dacă sunt venite din partea unor utilizatori necunoscuți, pentru că pot deveni victimele unei infracțiuni online prin care au mari șanse să rămână fără banii din contul (conturile) bancare.

Cea mai înțeleaptă decizie este de a da bloc unei astfel de persoane misterioase și de a șterge orice mesaj primit de la aceasta.

Iată textul mesajului în limba română (în versiunea în care a fost primit, fără corecturi).

Înșelătorie online semnalată de IPJ Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații“salut domnule si dumneata doamna

Știu că te sperie, dar este adevărat.

Permiteți-mi să mă prezint pe domnul Lucinda Matias Souza din Portugalia, născut la 08.10.1947.

De fapt, am cancer la gât, o boală foarte gravă care a vrut să mă omoare.

Din cauza acestei boli soțul meu s-a despărțit de mine și nu pot să mă recăsătoresc, am doi copii, unul a murit în aceeași zi în care s-a născut, iar singurul meu fiu este cu tatăl său.

Am o fabrică de ulei roșu în Paris, Nisa 👍

REAL

Acum am 250.000 de euro intr-un cont bancar din Germania si caut cu sinceritate o persoana serioasa si sincera care sa poata folosi aceasta suma pentru a ajuta un copil aflat intr-o situatie dificila.

Prefer să ofer acest cadou unei persoane demne înainte de moarte.

Sufar de aceasta boala de 6 ani incoace si medicul meu a spus ca moartea mea pe pamant este multumita, asa ca sunt nevoita sa dau mostenirea mea unei persoane care stie sa o foloseasca bine”.

La IPJ Neamț au fost primite, în ultimele luni, sesizări legate de cel puțin 8 astfel de persoane care se erijează în astfel de binefăcători. Chiar și purtătorul de cuvânt al poliției, inspector Ramona Ciofu, a primit mesaje de la o astfel de persoană, semn că expeditorii își aleg total aleatoriu victimele, fără a face verificări în prealabil. Toate aceste cazuri se află în atenția polițiștilor nemțeni de la investigații.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. Bărbat de 59 de ani din Săvinești dat dispărut. Poliția și pompierii desfășoară operațiuni de căutare
Articolul următorClarificări privind turnarea asfaltului pe Bulevardul Traian
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.