Deschiderea școlilor profesionale a fost o măsură importantă anunțată în educație. Acestea ar trebui să creeze profesioniști în domenii în care pe piața muncii există cerere, dar care, pe moment, nu poate fi acoperită. Se pare că inițiativa a fost una de succes, în faza a doua a înscrierilor ocupându-se majoritatea locurilor puse la dispoziție de instituțiile de învățământ. Cea de a treia etapă de înscriere are loc pe 25 august 2014. Site-ului Inspectoratului Școlar a afișat locurile rămase disponibile.
Liceul Economic-Administrativ Piatra Neamț mai are câte 9 locuri pentru calificările de ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație și cofetar-patiser. Colegiul de Transporturi Piatra Neamț, în domeniul ”mecanică” are 6 locuri disponibile pentru meseria de tinichigiu-vopsitor auto. Colegiul „Cartianu” a fost mai căutat, doar unul din cele 28 de locuri oferite inițial a mai fost scos la concurs, calificarea fiind brutar, patiser, preparator produse făinoase.
La celălalt capăt al listei este Colegiul Tehnic Piatra Neamț, în domeniul de fabricare a produselor din lemn și calificarea de tâmplar universal, unde niciunul din cele 28 de locuri nu a fost ocupat. Mai mult chiar, în a doua rundă de înscrieri nu a fost niciun doritor. Ultimele locuri disponibile pentru Piatra Neamț sunt la Colegiul ”Dimitrie Leonida”, pentru calificarea de confecționer produse textile, unde mai sunt 8 locuri neocupate.
O ofertă destul de diversă a avut-o și municipiul Roman, dar, spre deosebire de Piatra Neamț, cele mai multe locuri s-au ocupat, interesul arătat de tineri fiind mai mare. Spre exemplu, toate cele 28 de locuri disponibile la Colegiul „Petru Poni” au fost ocupate. Destul de căutat a fost și Colegiul „Danubiana”, care a oferit 4 calificări distincte. Dintre acestea, cele de ospătar și lăcătuș mecanic au fost ocupate în totalitate; au rămas 2 locuri pentru calificarea brutar – patiser – produse preparate făinoase și 10 locuri pentru cea de confecționer produse textile. Colegiul „Miron Costin” a fost căutat în domeniul mecanică, unde calificarea mecanic auto a avut 56 de locuri disponibile la începutul perioadei de înscriere, doar 7 dintre ele rămânând pentru următoarea etapă. La polul opus, în cadrul aceluiași colegiu interesul manifestat pentru domeniul de construcții a fost inexistent, toate cele 28 de locuri puse la dispoziție pentru calificarea de zidar – pietrar – tencuitor rămânând, până în prezent, neocupate.
Liceul Teoretic Roznov mai are 15 locuri disponibile pentru meseria de mecanic forestier și doar un loc pentru cea de zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar. Oferta a fost destul de limitată și la Târgu Neamț, doar Colegiul „Ion Creangă” punând la bătaie câte 28 de locuri pentru calificările de mecanic auto (4 dintre ele mai fiind disponibile) și ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație (7 locuri rămânând neocupate).
Și alte școli din Neamț au în continuare o ofertă educațională pentru tinerii interesați. Liceul Tehnologic Oglinzi (Răucești), s-a concentrat pe domeniul de formare industrie textilă și pielărie, mai având 4 locuri libere pentru calificarea de confecționer produse textile. Aceeași calificare mai este disponibilă și la Liceul Tehnologic Nisiporești (Botești), cu 5 locuri încă disponibile. Tot la acest liceu mai pot fi găsite 8 locuri pentru meseria de tâmplar universal.
La Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca absolvenții mai găsesc 7 locuri libere pentru calificarea de lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, în timp ce meseria de pădurar nu pare deloc atractivă pentru tinerii din zonă: 1 singur loc din cele 28 disponibile s-a ocupat. Destul de ciudat, dacă ținem cont de zona geografică în care se află.
Liceul „Ion Ionescu de la Brad” Horia este singurul din județ care a oferit o pregătire pentru cei ce doresc să ajungă zootehniști: 17 locuri sunt încă neocupate. Şi Liceul Teoretic Adjudeni mai are doar un loc liber pentru calificarea de lăcătuș mecanic prestări servicii.
Vlad BĂLĂNESCU
Oferta este prea haotica. Spre exemplu nu se spune in articol ca sunt doua tipuri de scoli profesionale:una pt 2 ani (probabil in lichidare) la care se inscriu elevi de clasa a X a si alta pt 3 ani la care se inscriu elevi de clasa a IX a…Acest invatamant de 3 ani scoala profesionala a fost infiintat mai mult in graba electorala,fara sa fie facut un studiu in randul celor care ar putea opta la el…Oricum eu sunt convins ca nici dirigintii claselor a VIII a si a IXa care ar trebui sa ii consilieze pe elevi si parinti nu cunosc prea bine problema sau nu sunt convinsi ca ea va functiona…Ce pretentie sa mai avem la parintii si elevii care votr sa fie orientati profesional?